Premierul Nicolae Ciucă promite mediului de afaceri că „nu va încurca”, în aceeași zi în care a anunțat zeci de mii de microîntreprinderi că trebuie să treacă la impozit pe profit, chiar de la anul

Nicolae Ciuca sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Premierul Nicolae Ciucă a promis mediului de afaceri, joi, într-o conferință de presă, că „nu va încurca”, deși în aceeași zi Guvernul a anunțat o ordonanță de urgență care afectează peste noapte zeci de mii de microîntreprinderi care trebuie să treacă de la impozit pe venit de 1% la impozit pe profit de 16%.

„Știu că antreprenorii români au trecut prin doi ani foarte grei, lovindu-se de o provocare total nouă. Covid-19 a fost o încercare în urma căreia din păcate mulți oameni de afaceri locali au avut de suferind enorm, unii plătind prețul falimentului. Restrângerea sau chiar închiderea activităților cu publicul, creșterea costurilor logistice generate de criza containerelor și creșterea prețurilor la energie, între multe altele, au făcut ca orice afacere românească să devină o adevărată lecție de supraviețuire economică. Cu toate acestea, există o speranță de redresare și cu certitudine nu vom încurca, ci vom face tot ceea ce este posibil pentru a putea să îmbunătățim atât cadrul legislativ, cât și dialogul cu mediul de afaceri, pentru că am convingerea că împreună putem să găsim soluții și să facem în așa fel încât să reglementăm domeniul pentru a putea să continuăm creșterea, atât a afacerilor, cât și a mediului economic în ansamblu”. a afirmat premierul.

Declarațiile sale vin în contextul în care, joi, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță de urgență care reduce pragul pentru microîntreprinderi de la un milion de euro la 500.000 de euro. Surpriza este că măsura se va aplica chiar începând de anul viitor, deși Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede o implementare graduală începând cu anul 2023.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Cu alte cuvinte, PNRR este invocat în mod arbitrar, iar decizia vine cu un an înainte de ținta asumată de guvern în acordul cu Uniunea Europeană.

În plus, modificarea Codului Fiscal va intra în vigoare imediat, deși guvernul Ciucă promisese că nu va schimba Codul Fiscal peste noapte, ci va da o perioadă de grație de 6 luni înaintea oricărei modificări.

Statul român ar încasa de la microîntreprinderi 4,8 miliarde lei în plus, adică un total de 6,8 miliarde lei, dacă scade pragul pentru încadrarea în această categorie și firmele ar fi obligate să plătească impozit pe profit de 16%, în loc de 1% din cifra de afaceri, arată o analiză a Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), publicată de Economedia.ro.