România va oferi vize pentru nomazii digitali

freelancer, it, munca la distanta, laptop Sursa foto: Pixabay/Peggy und Marco Lachmann-Anke

România va putea acum să ofere viză pentru nomazii digitali care vor să lucreze din țara noastră, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Actul normativ a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

  • Nomazi digitali – străini care sunt angajați cu un contract de muncă la o companie înregistrată într-un stat în afara României sau străinii care desfașoară activități economice printr-o companie înregistrată în afara României pot desfășura aceste activități de la distanță prin folosirea tehnologiei telecomunicațiilor

Legea promulgată prevede posibilitatea obținerii unei vize pentru nomazii digitali, ea incluzând un scop suplimentar pentru categoria specifică de vize de lungă ședere pentru „alte scopuri”.

Astfel, pentru obținerea acestei vize, nomazii digitali trebuie să demonstreze faptul că sunt angajați de o firmă străină sau oferă servicii printr-o companie independentă situată în afara României, înregistrată de cel puțin un an. Nomadul digital trebuie să poată demonstra că activitatea desfășurată de acesta poate fi realizată prin folosirea tehnologiei telecomunicațiilor.

Ei trebuie să aibă un venit lunar peste venitul mediu din Romania în ultimele 6 luni înainte de depunerea dosarului, precum și pe toată perioada valabilității vizei. Mai precis, cerința de venit minim a fost stabilită la trei ori salariul mediu brut lunar din România (în jur de 1.100 de euro), ceea ce înseamnă că nomazii digitali vor trebui să câștige în jur de 3.300 de euro pe lună. De asemenea, vor trebui să demonstreze că au câștigat această sumă în fiecare dintre cele trei luni dinainte de a depune cererea pentru viză.

Nomazii digitali vor trebui să dețină asigurare de sănătate pe perioada valabilității vizei, să depună cazierul judiciar sau alt document cu aceeași valoare juridică, eliberat de autoritățile din țara de origine sau reședintă, dar și dovada asigurării condițiilor de cazare.

 

Sursa foto: Pixabay/Peggy und Marco Lachmann-Anke

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *