Conglomeratul industrial și tehnologic japonez Toshiba a anunțat luni intenția de a se scinda în două companii independente și de a vinde mai multe activități, revenind asupra unui proiect de separare în trei entități la care se opuneau unii dintre acționari, potrivit Le Figaro.
Toshiba, presată de acționari să-și maximizeze valoarea, vrea acum să creeze o nouă companie care să regrupeze activitățile legate de aparatură electronică și stocarea datelor, inclusiv semiconductori, și care va fi listată pe burse până la finalul lui 2024, a precizat PDG-ul Satoshi Tsunakawa. A doua entitate va include în special activitățile legate de infrastructură și soluții digitale dar și cota de 40% pe care o deține compania în Kioxia, gigantul nipon al semiconductorilor.
Planul inițial de scindare în trei companii a stârnit opoziția celui de-al doilea cel mai mare investitor (7,5%), fondul 3D Investment Partners.
Compania a anunțat luni că intenționează să vândă majoritatea acțiunilor deținute în activitatea de climatizare Toshiba Carrier Corporation (TCC) către americanii de la Carrier Global, alături de care deține această societate mixtă înființată în 1999, pentru 100 miliarde yeni (759 milioane euro). Toshiba vrea de asemenea să iasă până în martie 2023 din activitățile legate de ascensoare și iluminat.
Fost vârf de lance industrial și tehnologic nipon, Toshiba a pierdut mult din atractivitate după enormul scandal din 2015 de cosmetizare a conturilor. Grupul s-a aflat în pragul prăbușirii după ce filiala sa nucleară americană Westinghouse a intrat în faliment în 2017. Pentru a supraviețui, Toshiba a fost nevoită să vândă numeroase active, printre care perla coroanei Toshiba Memory, entitatea specializată în microcipuri și cumpărată în 2018 de un consorțiu condus de fondul american Bain Capital pentru circa 18 miliarde de euro și redenumită Kioxia.
Toshiba s-a confruntat recent cu o profundă criză de guvernanță: directorul general Nobuaki Kurumatani și ulterior președintele Osamu Nagayama au fost demiși la presiunea acționarilor, nemulțumiți de metodele folosite pentru asigurarea voturilor în cadrul adunării generale a acționarilor din 2020.