Ședință de politică monetară la BNR. Analiștii se așteaptă la o nouă creștere de dobândă

Mugur Isarescu BNR Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Banca Națională a României (BNR) se reunește miercuri într-o nouă ședință de politică monetară, iar analiștii se așteaptă la a doua creștere de dobândă cheie din acest an, cu 25 puncte de bază.

În data de 9 februarie 2022 este programată o ședinţă a Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară din Banca Națională a României, pe ordinea de zi fiind o decizie de politică monetară.

Analiștii se așteaptă la o a doua creștere de dobândă cheie din acest an, din cauza inflației mari.

„Calendarul economic al acestei săptămâni cuprinde decizia de politică monetară a BNR de miercuri unde ne aşteptăm la o nouă majorare a dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază la 2,25%. Presiunile inflaţioniste majore şi îngustarea diferenţialului de dobândă faţă de alte ţări din regiune stau la baza ciclului de creştere a dobânzii. Credem că dobânda de politică monetară va atinge 3,0% la mijlocul acestui an, iar dobânda Lombard 4,0%”, arată analiștii BCR.

Și analiștii de la Banca Transilvania se așteaptă la o majorare a dobânzii „cu cel puțin 25 de puncte de bază”. „Ne așteptăm ca banca centrală să revizuiască previziunile pentru dinamica prețurilor de consum (în sens ascendent) și pentru evoluția deviației PIB-ului și să continue ciclul monetar postpandemie inițiat în 2021, printr-o nouă majorare a ratei de dobândă de referință, cu cel puțin 25 puncte bază. De asemenea, considerăm că este ridicată probabilitatea continuării procesului de lărgire a coridorului format din ratele de dobândă la facilitățile permanente în jurul ratei de dobândă de referință”, arată BT, într-un raport.

La prima ședință de politică monetară din acest an, care a avut loc în data de 10 ianuarie, BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 1,75% la 2%. Creșterea a fost sub așteptările analiștilor, care estimau o majorare de 0,50 de puncte procentuale. O explicație a venit chiar din comunicatul BNR, care a lăsat de înțeles că banca centrală a evitat o creștere mai mare a dobânzii cheie pentru a nu pune complet frână economiei, în contextul în care „evoluțiile recente ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o stagnare a activității economice în trimestrul IV 2021”.

Analiștii se așteaptă ca instituția să continue majoreze dobânda cheie în acest an, pe fondul inflației care a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu. Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR, pentru a descuraja creditarea și a pune frână consumului pe credit și, așadar, inflației.

România a încheiat 2021 cu o inflație de 8,2%, în creștere de la 7,8% în noiembrie, pe fondul unei scumpiri cu 50% de la an la an a gazelor. Proiecţia BNR era de 7,5%.

Însă începând din noiembrie au fost compensate facturile la energia electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, iar măsurile au fost reînnoite și extinse începând cu luna februarie. Practic, inflația a energetică fost amânată până la primăvară, în aprilie, când expiră schema de compensare.

Însă inflația s-ar putea chiar agrava, în contextul în care în decembrie inflația prețurilor industriale (care se va transmite ulterior în toate prețurile) a ajuns la 42,3%.

BNR estima că rata anuală a inflației IPC va urma o tendință ascendentă până în aprilie 2022, alimentată în principal de avansul prețurilor la energie, va ajunge la 8,6 la sută și se va atenua din a doua jumătate a anului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *