Ședință de politică monetară la BNR. Analiștii se așteaptă la o nouă creștere de dobândă

Mugur Isarescu BNR Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Banca Națională a României (BNR) se reunește miercuri într-o nouă ședință de politică monetară, iar analiștii se așteaptă la a doua creștere de dobândă cheie din acest an, cu 25 puncte de bază.

În data de 9 februarie 2022 este programată o ședinţă a Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară din Banca Națională a României, pe ordinea de zi fiind o decizie de politică monetară.

Analiștii se așteaptă la o a doua creștere de dobândă cheie din acest an, din cauza inflației mari.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Calendarul economic al acestei săptămâni cuprinde decizia de politică monetară a BNR de miercuri unde ne aşteptăm la o nouă majorare a dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază la 2,25%. Presiunile inflaţioniste majore şi îngustarea diferenţialului de dobândă faţă de alte ţări din regiune stau la baza ciclului de creştere a dobânzii. Credem că dobânda de politică monetară va atinge 3,0% la mijlocul acestui an, iar dobânda Lombard 4,0%”, arată analiștii BCR.

Și analiștii de la Banca Transilvania se așteaptă la o majorare a dobânzii „cu cel puțin 25 de puncte de bază”. „Ne așteptăm ca banca centrală să revizuiască previziunile pentru dinamica prețurilor de consum (în sens ascendent) și pentru evoluția deviației PIB-ului și să continue ciclul monetar postpandemie inițiat în 2021, printr-o nouă majorare a ratei de dobândă de referință, cu cel puțin 25 puncte bază. De asemenea, considerăm că este ridicată probabilitatea continuării procesului de lărgire a coridorului format din ratele de dobândă la facilitățile permanente în jurul ratei de dobândă de referință”, arată BT, într-un raport.

La prima ședință de politică monetară din acest an, care a avut loc în data de 10 ianuarie, BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 1,75% la 2%. Creșterea a fost sub așteptările analiștilor, care estimau o majorare de 0,50 de puncte procentuale. O explicație a venit chiar din comunicatul BNR, care a lăsat de înțeles că banca centrală a evitat o creștere mai mare a dobânzii cheie pentru a nu pune complet frână economiei, în contextul în care „evoluțiile recente ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o stagnare a activității economice în trimestrul IV 2021”.

Analiștii se așteaptă ca instituția să continue majoreze dobânda cheie în acest an, pe fondul inflației care a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu. Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR, pentru a descuraja creditarea și a pune frână consumului pe credit și, așadar, inflației.

România a încheiat 2021 cu o inflație de 8,2%, în creștere de la 7,8% în noiembrie, pe fondul unei scumpiri cu 50% de la an la an a gazelor. Proiecţia BNR era de 7,5%.

Însă începând din noiembrie au fost compensate facturile la energia electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, iar măsurile au fost reînnoite și extinse începând cu luna februarie. Practic, inflația a energetică fost amânată până la primăvară, în aprilie, când expiră schema de compensare.

Însă inflația s-ar putea chiar agrava, în contextul în care în decembrie inflația prețurilor industriale (care se va transmite ulterior în toate prețurile) a ajuns la 42,3%.

BNR estima că rata anuală a inflației IPC va urma o tendință ascendentă până în aprilie 2022, alimentată în principal de avansul prețurilor la energie, va ajunge la 8,6 la sută și se va atenua din a doua jumătate a anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: