Reuters: Companiile din Rusia își deschid conturi la bănci chinezești, pentru a evita parțial blocarea comerțului rus

yuan chinezesc china bani sursa foto: Pixabay

Sucursala din Moscova a unei bănci de stat chineze a înregistrat o creștere a cererilor din partea firmelor ruse care doresc să deschidă noi conturi, a spus o persoană familiarizată cu chestiunea, în timp ce întreprinderile țării se confruntă cu sancțiunile internaționale după invadarea Ucrainei, scrie Reuters.

„În ultimele zile, 200-300 de companii ne-au abordat, dorind să deschidă noi conturi”, a declarat pentru Reuters persoana, care lucrează la filiala din Moscova a unei bănci de stat chineze și are cunoștințe directe despre operațiunile acesteia.

El a refuzat să fie numit sau să-și identifice banca, deoarece nu este autorizat să vorbească cu mass-media.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Nu era clar cât de răspândită este cererea Rusiei de a-și deschide conturi noi la băncile chineze, dar sursa a declarat pentru Reuters că multe dintre companiile care caută noi conturi fac afaceri cu China și că se aștepta ca tranzacțiile în yuani ale acestor firme să crească.

Guvernele occidentale închid economia Rusiei de la sistemul financiar global, împingând companiile internaționale să oprească vânzările, să taie legăturile și să abandoneze investiții în valoare de zeci de miliarde de dolari.

China și-a exprimat în mod repetat opoziția față de sancțiuni, numindu-le ineficiente și insistând că va menține schimburile economice și comerciale normale cu Rusia.

O serie de bănci de stat chineze operează pe piața rusă, inclusiv Industrial & Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Bank of China și China Construction Bank.

Un om de afaceri chinez cu legături de lungă durată cu Rusia, care nu a dorit să fie identificat, a declarat că mai multe companii rusești cu care lucrează intenționează acum să deschidă conturi în yuani.

“Este o logică destul de simplă. Dacă nu poți folosi dolari americani, sau euro, iar SUA și Europa încetează să-ți vândă multe produse, nu mai ai alte opțiuni decât să apelezi la China. Tendința este inevitabilă”, a declarat sursa pentru Reuters.

Pe măsură ce un număr tot mai mare de companii occidentale abandonează Rusia, dorința giganților pieței emergente, precum China, de a susține relațiile de afaceri cu Moscova evidențiază o ruptură profundă asupra celei mai mari crize din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Această tendință ar putea amenința să distrugă dominația dolarului american în comerțul global.

De altfel, Fesco Transportation Group, o importantă companie rusă de transport și logistică, a anunțat săptămâna aceasta că va accepta yuani chinezești de la clienți, după ce unele bănci rusești au fost excluse din sistemul global de mesagerie financiară SWIFT.

Moneda rusă a scăzut miercuri la un minim record de peste 17 ruble pentru yuan, după ce a pierdut aproape 40% din valoare față de unitatea chineză în ultima săptămână.

„Companiile vor trece la afaceri în yuani, dar în orice caz lucrurile vor deveni de două, trei sau patru ori mai scumpe pentru ruși, deoarece cursul de schimb între yuan și rublă se schimbă”, a spus Konstantin Popov, un antreprenor rus din Shanghai.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.