Șeful Agenției Internaționale a Energiei cere producătorilor de petrol să pompeze mai mult pentru a stabiliza piețele

petrol Sursă foto: Pixabay

Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), a cerut luni producătorilor de petrol să pompeze mai mult pentru a stabiliza pieţele, afectate de invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

La 1 martie, statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei au decis să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, pentru a calma preţurile. Luni, IEA a dat asigurări că va continua operaţiunea, dacă „condiţiile se vor menţine sau se vor înrăutăţi”.

„Fiecare producător responsabil de petrol trebuie să introducă pe piaţă mai mult petrol”, a declarat Birol la o conferinţă pe teme de energie care se desfăşoară la Rabat.

Piaţa petrolului continuă să fie volatilă în faţa posibilităţii, pe de o parte, ca Rusia să-şi reducă oferta, în special de gaze, în timp ce, pe de altă parte, ţările consumatoare încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *