Coaliția de guvernare va prezenta luni, la ora 18, pachetul de măsuri de sprijin pentru populație și companii, în contextul prețurilor la energie și al războiului din Ucraina. Printre măsurile vehiculate se regăsesc vouchere pentru persoane vulnerabile, majorarea tichetului de masă, o ordonanță pentru actualizarea prețurilor la materialele de construcții, dar și sprijin pentru capitalul de lucru al IMM-urilor.
Premierul Nicolae Ciucă va participa, luni, la ora 16.00, la Palatul Parlamentului, la ședința coaliției de guvernare, pentru analizarea pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”.
La ora 18.00 va avea loc o conferință de presă împreună cu liderii coaliției de guvernare pentru prezentarea pachetului de măsuri de sprijin.
Coaliția de guvernare a agreat săptămâna trecută, după negocieri de peste trei ore, măsuri de contracarare a inflației ce vor avea un impact bugetar de 17,5 miliarde de lei, porivit informațiilor G4Media.
Principalele măsuri agreate:
– sprijin pentru capitalul de lucru al IMM-urilor prin împrumuturi preferențiale de maximum 400.000 de euro
– vouchere de 50 de euro odată la două luni pentru persoanele cu venituri mici
– vouchere de 30 de euro lunar pentru copiii din familii cu venituri mici
– crește valoarea tichetelor de masă la minim 30 lei de la 20 lei
– norma de hrană pentru pacienți la 22 lei
– adoptarea OUG pentru actualizarea prețurilor la materialele de constructii pentru finalizarea proiectelor din PNDL și din fonduri Europene
Impactul evaluat e de 17.5 miliarde lei, din care 7,5 miliarde lei – bani europeni.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Digi24, că este posibil să avem o criză economică, iar pentru prima oară, se anticipează o eventuală criză şi se vine cu un plan de măsuri de sprijin pentru România. Liderul PSD a precizat că Ordonanţa privind preţurile materialelor de construcţii va intra săptămâna viitoare în Guvern, pentru că „avem investiţii de aproape 40 de miliarde de lei blocate”.
„Este posibil să avem o criză economică, fără doar şi poate, am avut şi cu comisarul european pe economie, domnul Gentiloni, o discuţie pe cifre”, a spus liderul PSD, precizând că ”riscul major este să vedem de unde va veni această criză”.
„Nu România va declanşa această criză, este evident. Sunt ţările cele mai apropiate de zona de conflict cel mai afectate, ţinând cont de tranzitul refugiaţilor şi ceea ce se întâmplă. Marele nostru noroc este că noi ne-am învăţat, istoric, de mult lecţia cu Rusia şi nu suntem atât de dependenţi pe cât s-a crezut de resursele de gaze, în primul rând, şi de petrol, la energia electrică chiar deloc”, a mai spus preşedintele PSD.
„Este pentru prima oară când se anticipează o eventuală criză şi se vine cu un plan de măsuri de sprijin pentru România. Este prima oară când vorbim de 17,3 miliarde de lei, acest pachet, cu o estensie de până la 4 miliarde de euro, în care componenţa economică şi efortul în zona ecnomică este mai mare decât în zona socială, astfel încât să se pornească investiţiile şi să se elimine blocajele din infrastructura mare”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a precizat că, pentru prima oară, „în mod profesionist au avut mai întâi discuţii cu comisarii europeni şi apoi au căutat sursele de finanţare, pe componenta socială, din fonduri europene”, a mai afimat Ciolacu, precizând că oficialii europeni au acceptat acest lucru.
Pe zona economică, preşedintele PSD a spus că prioritară este ordonanţa privind acei indici de scumpiri la materialele de construcţii, cu care este de acord şi premierul şi vicepremierul Kelemen Hunor.
„În acest moment, avem investiţii de aproape 40 de miliarde de lei blocate în diverse nivele de execuţie. Asta cred că săptămâna viitoare Guvernul trebuie să dea această Ordonanţă pe materialele de construcţii”, a mai spus Ciolacu, adăugând că 7,3 miliarde se încearcă să vină pe zona socială din exerciţiul financiar multianual.
„5 miliarde vor merge către deblocarea investiţiilor, atât din buget naţional cât şi din fonduri europene, şi încă 5 miliarde pe scheme de ajutor punctuale. La PSD am identificat zona de industrie alimentară, procesare, ca să se dezvolte într-un ritm accelerat”, a explicat el.