EXCLUSIV Interes uriaș pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin PNRR: 98% dintre proiecte sunt pe această direcție, în timp ce doar 1-2% sunt pe energie eoliană

casa panouri solare fotovoltaice Sursa foto Pixabay (2)

Componenta 6 a PNRR, gestionată de Ministerul Energiei, care facilitează investiții în dezvoltarea de soluții „verzi”, a intrat rapid în vizorul companiilor românești din industria energetică. Astfel, se poate observa un interes uriaș pentru instalarea de panouri fotovoltaice, 98% dintre proiecte fiind pe această direcție, iar doar 1-2% pentru energie eoliană. Roxana Mircea a prezentat în exclusivitate pentru Economedia ce companii sunt interesate pentru a solicita sprijin prin PNRR.

Consultanții REI Finance Advisors precizează că la nivelul celor 9 birouri regionale din țară aceștia sunt în discuții avansate cu aproximativ 300 de companii care își doresc să instaleze panouri fotovoltaice, cu putere de minimum 0,2 MW, pentru creșterea eficienței energetice în procesele de producție sau depozitare. Reprezentanții companiei estimează că vor depăși cel puțin 100-150 de proiecte până la 31 mai, termenul limită pentru aplicare.

„Pe energie eoliană avem 2-3 solicitări la nivel de țară, însă procesul elaborării studiului de fezabilitate este mult mai anevoios decât în cazul proiectelor pentru instalarea de panouri fotovoltaice, astfel că există posibilitatea ca SF să nu poată fi obținut în timp util, în așa fel încât să putem depune proiectul până la 31 mai. Din informațiile noastre, Ministerul ar lua în calcul prelungirea sesiunii, datorită interesului uriaș venit din partea potențialilor clienți, asta după ce s-a mai extins o dată termenul de depunere, anunțat în ghidul inițial pentru o lună (31 martie – 30 aprilie 2022). În prezent, actuala sesiune de depunere este între 31.03-31.05. Așteptăm să se comunice oficial aceste informații și să se clarifice alte câteva aspecte legate de ghid, în special eligibilitatea companiilor care sunt în chirie pe spațiul viitoarei investiții, dacă terenul pe care se va derula investiția este ipotecat sau care este situația celor care refacturează servicii”, a declarat Roxana Mircea (foto), managing partner REI Finance Advisors.

În topul industriilor care au arătat cel mai mare interes față de investițiile în energie regenerabilă prin sprijin oferit de Ministerul Energiei din bugetul PNRR se numără producția de tâmplărie PVC, automotive, industria alimentară – procesare carne, mezeluri, sucuri sau servicii șantiere navale, hoteluri.

Reprezentanții firmei de consultanță spun că activitățile agricole, precum creșterea animalelor, vor fi eligibile pe o schemă ce va fi derulată prin Ministerul Agriculturii și va permite instalarea de panouri pe acoperișurile fermelor sau în apropierea acestora.

Care este capacitatea medie pe care companiile solicită să o instaleze prin panouri fotovoltaice, respectiv centrale eoliene?

Roxana Mircea: Circa 70% din cereri sunt reprezentante de fabricile care vizează preponderent sub 1 MW și țintesc un grant de aproximativ 60% din investiție, din standardul de cost de 750.000 euro (care include si maximum 20% costuri cu stocarea, în baterii).

Aproximativ 30% din solicitări merg peste 1 MW, unde estimăm ca procentul de finanțare nerambursabilă va fi pe la 20-30% dintr-un standard de cost de maximum 425.000 euro, care include și costul cu stocarea.

Cât de dificilă este elaborarea unui proiect de acest fel și care sunt particularitățile acestuia?

Avem o documentație complexă de pregătit într-un timp foarte scurt. Aplicanții trebuie să pregătească studii geo, topo dacă instalează la sol sau expertiză tehnică daca instalează pe acoperiș, respectiv studiu de fezabilitate cu o companie specializată pe fotovoltaic/eolian.

Solicitanții finanțării prin fonduri PNRR care doresc montarea de panouri fotovoltaice sau centrale eoliene trebuie să solicite Cerificat de urbanism și să demareze obținerea Avizului la Mediu. Dacă societatea este un start-up, aceasta are nevoie și de o scrisoare de confort, la fel și dacă are o solvabilitate de peste 7,5.

În paralel, compania lucrează cu noi la pregătirea cererii de finanțare, CV-uri cu echipa de implementare, declarații, analiză instituțională, plan de publicitate etc.

Fondurile nerambursabile în domeniul energiei regenerabile fac parte din Componenta 6 a PNRR, gestionată de Ministerul Energiei, și sunt destinate atât IMM, întreprinderilor mari, dar și companiilor nou înființate. Acestea facilitează investiții în dezvoltarea de soluții „verzi” companiilor cu activitate în România, pentru proiecte unde fiecare beneficiar poate accesa până la 15 milioane euro fonduri nerambursabile.

Potrivit Ghidului specific, publicat la 30 martie 2022, companiile pot solicita finanțare nerambursabilă pentru o investiții în energie regenerabilă prin panouri fotovoltaice de cel puțin 0,2 MW, unde investițiile de până în 1 MW pot beneficia de finanțare nerambursabilă de până la 750.000 euro/MW, iar cele care depășesc 1MW – până la 425.000 euro/MW.

În cazul investiții în centrale eoliene, cuantumul grantului se ridică la 1,3 milioane euro pentru proiectele cuprinse între 0,2 și 1 MW, în timp ce proiectele de peste 1MW beneficiază de un standard de cost de 650.000 euro/MW. Investițiile vor fi finalizate, respectiv instalate și conectate la SEN (Sistemul Energetic National), inclusiv punerea în funcțiune, până cel târziu la finalul trimestrului II 2024.

Comentarii

  1. Unde aplic si eu sa-mi reduca Statul cheltuielile cu 80% ? Nu de alta, dar e pacat de munca Domnului … Asta ar trebui sa fie mare proiect de tara. Puse la toata lumea in functie de nevoi. Astia care mai au solare, mai cresc o floare … La gazon nu se pune … Acolo ti-l platesti singur.

    E greu cand bei pan’ la 6 dimineata si in cateva ore esti in Parlament/Guvern …

    Pe noi ne tine pe loc mancatoria … “Projectele de Tara” ar trebui supuse analizei obiective si cele mai bune sa fie implementate, indiferent de cine sunt propuse. Asta inseamna “Democratie”. Restul e Sancho Panza cazut de pe magar.

    • Sunt foarte multe sate , comune care nu au apă, gaze și nu mai vb de canalizare și vrem solare ? Vreți sa ne scoată din grota ? Cine guvernul ? No sa vedeți asa ceva. PS. De doi ani aștept sa facă bransamentul la gaze . Nu ai cui sa i te adresezi , durează 5 luni de zile de la aprobarea dosarului pana la proiectul de bransament apoi încă 2 luni pana la avizare și la urme ce sa vezi încă 3 luni pana la executiea lucrării. Și vrem solare ca persoane fizice ? Hm

  2. P.S. : E normal sa se investeasca in solare, mult mai mic ‘footprint-ul’, costurile, de asemenea, + ca ai soare mai mult decat vant … Una e sa faci stalpi de beton de 30 de metri si alta … Intelegeti voi. Mai compact, mai dinamic. “Ne miscam mai repede”. + ca infrastructura lasa de dorit …

  3. P.S. : E normal sa se investeasca in solare, mult mai mici ‘footprint-ul’, costurile, de asemenea, + ca ai soare mai mult decat vant … Una e sa faci stalpi de beton de 30 de metri si alta … Intelegeti voi. Mai compact, mai dinamic. “Ne miscam mai repede”. + ca infrastructura lasa de dorit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *