Bruxelles a renunțat la planurile sale de a interzice industriei de transport maritim din UE să trimită țiței rusesc, după ce nu a reușit să obțină acordul partenerilor importanți pentru a vota sancțiunea, scrie Financial Times.
Potrivit unor surse, s-a renunțat la elementul legat de transportul maritim, în urma unui lobby intens din partea Greciei. Comisia Europeană încearcă să obțină un acord între cele 27 de state membre în ceea ce privește interdicția petrolieră, Ungaria fiind considerată principalul obstacol. Conform propunerii, majoritatea țărilor ar trebui să interzică țițeiul rusesc în termen de șase luni, dar Ungaria și Slovacia ar avea timp până la sfârșitul anului 2024, iar Republicii Cehe i s-ar oferi până în iunie 2024.
„Am votat în favoarea tuturor pachetelor de sancțiuni de până acum, dar acest ultim pachet ar distruge securitatea aprovizionării cu energie în Ungaria”, a scris duminică ministrul de externe al țării, Péter Szijjártó.
O măsură care interzice companiilor din UE să ofere asigurări pentru încărcăturile de petrol rusesc a fost menținută în ultimul proiect de sancțiuni. Diplomații speră că Marea Britanie poate fi convinsă să semneze măsura privind serviciile financiare, care ar fi esențială având în vedere importanța pieței de asigurări.