Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunță două programe guvernamentale care vor începe de la 25 mai

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii anunţă operaţionalizarea celor mai noi programe guvernamentale: IMM Prod şi Garant Construct începând cu data de 25 mai 2022, scrie Agerpres.

Programul IMM Prod este destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv startup-uri, din zona urbană pentru accesarea de credite pentru producţie şi pentru creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, precum şi pentru digitalizarea activităţii şi îmbunătăţirea standardelor de mediu.

Garanţiile FNGCIMM pot acoperi până la 90% din valoarea finanţării de maxim 5 milioane de lei lei/ beneficiar pentru creditele destinate capitalului de lucru şi până la 10 milioane de lei, în cazul creditelor de investiţii. Prin program, se acordă garanţii de stat ce pot acoperi până la 90% din valoarea finanţării de maxim 5 milioane de lei/ beneficiar pentru creditele destinate capitalului de lucru şi până la 10 milioane de lei, pentru creditele de investiţii.

Costurile de finanţare vor fi acoperite din schema de ajutor de stat ataşată programului, astfel va fi subvenţionată plata dobânzii pe o perioadă de 24 luni de la data acordării creditului, valoarea comisioanelor de risc şi de administrare. Pentru creditele de investiţii, se acordă şi un grant de 10% aplicat la valoarea finanţării garantate.

Băncile participante în program sunt: Alpha Bank România, Banca Română de Credite şi Investiţii, Banca Românească, Banca Transilvania, BCR – Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Credit Europe Bank, Eximbank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank N.V. Amsterdam, Libra Internet Bank, OTP România, Patria Bank, Procredit Bank, Raiffeisen Bank, Techventures Bank, Unicredit Bank, Vista Bank România.

Programul Garant Construct are o componentă de sprijin pentru antreprenorii din domeniul construcţiilor şi o componentă dedicată proiectelor de investiţii pentru care solicită finanţare unităţile administrativ teritoriale. Prin program se urmăreşte îmbunătăţirea eficienţei energetice, susţinerea investiţiilor în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediu.

Programul permite achiziţionarea de echipamente, softuri şi utilaje, construcţia, achiziţia, amenajarea de hale, finanţarea capitalului de lucru sau plata salariilor. Facilităţile oferite prin schema de ajutor de stat ataşată acestui program, constau în ajutor nerambursabil de până la 10% din valoarea finanţării garantate şi garanţii de stat de până la 90% din creditele acordate, pentru care se acoperă integral de către stat, comisionul de risc, a comisionului de administrare pe toată perioada de valabilitate a garanţiei, iar subvenţionarea dobânzii se va realiza conform procedurilor de implementare.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *