Olanda anunță că nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble, livrările urmând să se oprească pe 31 mai

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

GasTerra, companie energetică olandeză deținută parțial de stat, a decis să nu respecte cerințele de plată unilaterale ale Gazprom privind noul sistem de plată pentru gazul rusesc, scrie Interfax.

„Ca răspuns la decizia GasTerra, Gazprom a declarat că va întrerupe furnizarea cu efect de la 31 mai 2022”, potrivit companiei.

„Acest lucru se datorează faptului că în acest fel (n.r. – plătiți ruble) ar risca încălcarea sancțiunilor impuse de UE. Deschiderea de conturi la Moscova în conformitate cu legislația rusă și controlul de către regimul rus reprezintă un risc prea mare pentru compania din Groningen”, a spus GasTerra.

„Sistarea furnizării de către Gazprom înseamnă că de acum până la 1 octombrie 2022, data la care se încheie contractul, aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze contractate nu vor fi livrate. GasTerra a anticipat acest lucru cumpărând gaz de la alți furnizori”, conform companiei.

Pentru a compensa scăderea furnizării de gaze, Gasunie a semnat un contract obligatoriu de închiriere a unei instalații plutitoare de GNL de la compania americană de infrastructură energetică New Fortress Energy. Nava este de așteptat să sosească la Eemshaven în al treilea trimestru al anului 2022.

Olanda a consumat 36,6 miliarde de metri cubi de gaz în 2020, primind 11,2 miliarde de metri cubi din acesta prin conducte din Rusia. Gazprom Export a declarat că a furnizat 11,81 miliarde de metri cubi de gaze din conducte pe această piață în 2020, inclusiv transporturi către GasTerra, în baza unor contracte pe termen scurt, către filiale și vânzări pe platforma electronică de tranzacționare.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *