Absorbția completă de fonduri europene ar putea aduce României o creștere de 0,8 puncte procentuale pe an, în 2021-2027

bani, euro Sursa foto: Pexels

Dacă va absorbi complet fondurile europene puse la dispoziția țării noastre, România va înregistra o creștere de 0,8 puncte procentuale pe an, în perioada 2021-2027, arată un raport Moody’s. Agenția de rating subliniază însă că provocările vor fi profunde, ținând cont de ratele slabe de absorbție de până acum.

Potrivit Moody’s, finanțarea europeană va crește substanțial în perioada 2021-2027, comparativ cu perioada 2014-2020. Europa Centrală și de Est (CEE) va primi 46% din politica de coeziune a UE și din finanțarea pentru dezvoltare rurale. De asemenea, regiunea va primi 22% din toate subvențiile și împrumuturile din Facilitatea de recuperare și reziliență (RRF) și 21% din împrumuturile din sprijin pentru a atenua riscurile de șomaj în caz de urgență (SURE).

Această creștere a finanțării pentru guvernele din CEE va conduce la creșterea produsului intern brut, va reduce povara datoriilor și va îmbunătăți dobânzile, deși câștigurile unor țări vor fi reduse din cauza provocărilor de implementare, arată raportul Moody’s Investors Service.

„O creștere a finanțării Uniunii Europene va accelera creșterea economică în Europa Centrală și de Est, indicatorii fiscali fiind, de asemenea, susceptibili a se îmbunătăți. Cu toate acestea, provocările de implementare pot încetini sau chiar reduce câștigurile în țări precum Croația, Bulgaria și România, care ar beneficia cel mai mult din finanțare”, spune Heiko Peters, VP – Senior Analyst la Moody’s Investors Service.

Astfel, Croația, Bulgaria și România vor înregistra cele mai mari câștiguri – de un punct, un punct și 0,8 puncte procentuale pe an – în perioada 2021-27, în cazul unei absorbții complete a finanțărilor tradiționale și a granturilor RRF. Pe de altă parte, Slovenia, Republica Cehă și Polonia vor înregistra cele mai mici creșteri, de 0,2 puncte procentuale pe an.

Provocările de implementare vor fi cele mai profunde în țările care vor câștiga cel mai mult din fondurile UE, cum ar fi Croația, Bulgaria și România. Republica Cehă și Slovenia sunt mai susceptibile să absoarbă în totalitate câștigurile relativ minore, datorită indicatorilor favorabili privind ratele de absorbție istorice și capacitățile instituționale.

Alocările consistente de finanțare UE vor contribui la finanțarea investițiilor guvernelor regionale și locale și vor sprijini creșterea economică, arată Moody’s. Investițiile de capital ale guvernelor regionale vor crește la aproximativ 139 miliarde de euro în perioada de programare 2021-2027, față de precedentele 131 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Teoretic se poate intampla asa!
    Teoretic!

    Istoria guvernării proaste a României poate sa continue!

    Nu e niciun semnal ca se vor absorbi aceste fonduri!
    Lipsa proiectelor a cauza principala.
    Nicio urma de pornire a industrializării in Ro!
    Doar program de shoping !
    Nimic din intern!
    Nici macar fabrica performanta de vaccinuri, medicamente!
    Sau câteva fabrici sau lumii tehnologice de producere a bitumului.
    Necesar la Autostrăzi!
    Scuze, erau niste proiecte cu piste de biciclete, unul cu turul mănăstirilor altul cu turul dramelor.
    Aceste asa zise proiecte sunt de supraviețuire nicidecum de dezvoltare!

    De unde sa vina
    creștere de 0,8 puncte procentuale pe an, în 2021-2027?
    Din shoping?
    Ce plusvaloare aduce României utilizarea acestor sume care merg in principal la achitarea furnizorilor externi?

    Când peste 80 sau 90% din FE se vor duce in achitarea facturilor la extern ma gandesc ca va fi un bluf.
    Similar cu epopeea panselutelor, bordurilor si alte jafuri organizate de Primariile Romanesti!

    Efectul razelor de luna asupra galoşilor de gumă!
    Asa ca mai încet cu pianul pe scări!

    • As mai adauga ceva.

      Daca prin absurd se face A7 de la Ploiesti la Pașcani pana in 2026 efectele se vor vedea si cuantifica undeva prin 2027 sau 2028!
      Pana va deveni funcțională, pana se creează circuitele de transport doar daca celelalte autostrazi vor deveni functionale abia atunci poti sa zici ca autostrazile aduc crestere economică.
      Cine garantează asta?
      Stiu ca se va zice ca statul incaseaza taxe si impozite din munca companiilor sau a salariaților!
      Dar Moldova nu poate sa asigure acum forta de munca pentru Autostrafa 7!
      Sparanghel scrie pe forta de munca!
      După parerea mea previziunile sunt sumbre iar aici oamenii politici care decid sunt interesati de comision.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *