Preşedintele Consiliului Fiscal estimează un deficit cash de sub 7%. Daniel Dăianu: “Mediul de afaceri trebuie să promoveze vaccinarea”

Daniel-Daianu Sursa foto: Inquam Photos/Alexandru Busca

 

În 2021, România va înregistra un deficit bugetar cash de sub 7% din PIB, în timp ce PIB-ul va înregistra o creștere situată undeva între 5% şi 6%, estimează Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Agerpres. Acesta a mai subliniat că o corecţie bugetară este esenţială pentru stabilitatea economiei şi a leului.

“Părerea mea e că statul va intra în numeroase companii prin equity şi asta se vede prin participaţii. Sunt necesare sisteme mult mai reziliente, dar versatilitatea este, în opinia mea, esenţială. Bugetele publice trebuie să fie mai robuste. Eu spun că s-a intrat într-un nou război rece, confruntarea cel puţin economică cu China, şi vom avea un alt multilateralism chiar dacă administraţia Biden doreşte să resusciteze multilateralismul în relaţiile internaţionale. Economia post-COVID va fi considerabil diferită, cu diferenţe între state, şi vor fi regândite lanţurile de producţie. Regulile fiscale vor fi dezactivate în Uniune până în 2023, ceea ce nu înseamnă că în România nu trebuia să se înceapă corecţia macroeconomică. Mediul de afaceri trebuie să promoveze vaccinarea, să nu aştepte ca oamenii să se vaccineze, pentru că altfel riscăm să ne plafonăm şi va fi foarte rău. Creşterea PIB-ului în 2021 eu o văd între 5 şi 6%, sunt mai optimist. Corecţia bugetară este esenţială pentru stabilitatea economiei şi a leului. Corecţia bugetară a debutat şi se vede în programarea multianuală. Deficitul bugetar cash, în 2021, îl văd sub 7% şi am discutat acest lucru şi la Consiliul Fiscal. Vedeţi care este prognoza MFP – deficit ESA de circa 8%, e posibil să scadă sub 8%, dar eu zic că e în jur de 8%, în 2021. Deficitul va fi în scădere şi după 2021, însă sarcina va fi mai complicată din cauza naturii structurale a deficitului. În alte economii reducerea va fi mai facilă, pentru că nu există deficite structurale aşa de înalte ca în România”, a spus Dăianu, la cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei de Risc de Ţară, organizată de Coface România.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Economistul a adăugat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) înseamnă pentru România 14% din PIB, iar o realizare de numai 50% a acestui deziderat ar putea duce investiţiile la 6,5% din PIB.

Dăianu a mai subliniat importanța controlului pandemiei, care depinde de rata de vaccinare.  “Vaccinarea nu înseamnă discriminare, ci să salvăm business-uri, economia şi vieţi omeneşti. Avem prea mulţi care neagă (pandemia, n.r.) şi cred în conspiraţii”, a mai spus Dăianu, citat de Agerpres.

Deficitul bugetului consolidat a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut după primele două luni ale acestui an, de la 0,33% din PIB în ianuarie 2021 şi 0,73% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,16% din PIB, pe cash. În cel mai nou raport “World Economic Outlook”, publicat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), în  6 aprilie, instituţia financiară internaţională şi-a îmbunătăţit, semnificativ, estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creştere economică de 6,4%.

La finalul lunii martie, şi Banca Mondială a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti, indicând un avans al PIB de 4,3% pentru acest an, faţă de estimările anterioare, publicate în ianuarie, care mizau pe o creştere de 3,5% în 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Poezia cifrelor,
    Domnule Daianu!
    Pe ce va bazati când afirmați: ” Creşterea PIB-ului în 2021 eu o văd între 5 şi 6%”?
    apoi:
    “PNRR înseamnă pentru România 14% din PIB, iar o realizare de numai 50% a acestui deziderat ar putea duce investiţiile la 6,5% din PIB.”

    Ne ajuta pe noi ca tara acesta cifre?
    Sau daca nu realizăm proiectul nu cumva trebuie sa rambursam rapid?
    Pentru nerespectarea temenului nu cumva crestem brusc gradul de indatorare?
    Ar avea atunci Guvernul capacitatea de rambursare?

    Eu va spun ca nu!
    Efectul ca fi aproape zero!

    Si va spun ca nu sunt proiecte fezabile, nu sunt decat niste fantezii care nu aduc plusvaloare.
    Plusvaloare pentru Romania!
    Nu e niciun proiect pentru o fabrica ultraperformanta pentru vaccinuri, nicio linie tehnologică pentru producerea bitumului necesar la Autostrăzi.
    Vrem autostrăzi si aducem bitum din Polonia, Ukraina etc.
    Nicio urma a pornirii industrializării performante in Romania!
    Industria a fost si este baza dezvoltării omenirii!

    Ori acest PNRR a un program de shoping a tuturor componentelor programului.
    Sume fabuloase din aceste FE vor merge la achitarea facturilor externe.
    Aici e dezvoltarea?
    Sau in turul cramelor, mănăstirilor sau a pistelor de biciclete cuprinse in PNNR?
    Aceste proiecte nu aduc dezvoltare, plusvaloare !

    Va respect opinia dar nu sunt sperante!
    Din cauza oamenilor politici incapabili sa producă dezvoltare pentru Romania!
    Multumesc.

  2. ăsta nu e ăla de l-a fraierit un șmecheraș cu niște bani frumoși? pentru că nu era în stare să își administreze singur 2-3 lei?!? ditamai expertul, nulitatea care nu a avut o companie la viața lui dar face pe expertul în strategie economică, acum dă sfaturi medicale …

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.