Achiziții publice directe, fără licitație: Camera Deputaților a adoptat un proiect prin care dublează pragurile

Sursa foto: Pexels/Pixabay Sursa foto: Pexels/Pixabay

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege inițiat de 137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR, prin care pragurile pentru achizițiile publice directe pentru lucrări și pentru bunuri și servicii vor fi dublate. Parlamentarii majorității guvernamentale susțin că e nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive.

Proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație:

achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 270.120 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege),

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 900.400 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)

Proiectul mai prevede că autoritățile contractante sunt obligate să ”consulte” minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri și 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.

O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni.

Curtea de Conturi va fi înlocuită de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o autoritate aflată în subordinea guvernului, condusă acum de Iulian Feclistov, fosta șefă a Serviciului Achiziții Publice din Primăria Sectorului 1 în mandatul lui Dan Tudorache.

Curtea de Conturi este o instituție independentă de guvern. În anii 2017-2019, Liviu Dragnea și PSD au încercat constant să diminueze atribuțiile Curții de Conturi, dar Comisia Europeană a cerut de fiecare dată păstrarea competențelor acestei instituții în ceea ce privește achizițiile publice realizate din fonduri europene.

Modificările propuse de cei 137 de parlamentari vin pe fondul unor alocări de bugete fără precedent în istoria recentă pentru achiziții publice, atât din bugetul de stat (prin PNDL și programul Anghel Saligny), cât și din fonduri europene și PNRR. De asemenea, inflația galopantă a crescut semnificativ prețurilor multor bunuri, servicii și lucrări, mai cu seamă în construcții.

În expunerea de motive, la inițiatori e trecut numele Laurei Vicol (PSD, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților), iar pe lista de semnatari sunt trecuți 137 de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR și minorități.

Proiectul a fost inițial depus la Senat în data de 14 aprilie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. fomitzaaaaaaa tataaaaa! pai pana cand sa mai reziste si gura lor fara macreala?! ca trece timpul si mandatul!!!!

  2. Încredintarea directa a şpăgi?

    Sa desfiintam si DNA?
    Ce zici Domnul Presedinte de la Camera Derutatilor?
    😲

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.