Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, miercuri, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind acordarea posibilității de amânare a ratelor timp de maximum 9 luni, că amânarea este un instrument și nu este singura soluție, existând alternative, precum refinanțarea sau schimbarea indicelui de dobândă. El a precizat de asemenea că se așteaptă ca dobânzile să scadă începând din 2023.
„[Amânarea] este un instrument și nu singura soluție. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au o dificultate. Evident, orice amânare de rate va duce și la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulteiror, cu o serie de costuri, inclusiv dobânda aferentă”, a declarat ministrul.
El a precizat că clienții au opțiuni, precum trecerea la dobândă fixă, trecerea de la un indicator la altul, de la ROBOR la IRCC, sau refinanțări rescadențări de credite.
„Pentru anul 2023 ne așteptăm la o începere de scădere a dobânzilor”, a mai declarat ministrul Finanțelor.
Guvernul a adoptat în ședința de miercuri o ordonanță de urgență pentru a permite amânarea ratelor la bănci, pentru o perioadă de maximum 9 luni.
Proiectul de ordonanță de urgență prevede posibilitatea de amânare a ratelor la bănci timp pe o perioadă de maxim nouă luni pentru persoanele fizice ale căror cheltuieli au crescut cu 25% și pentru firmele ale căror rezultate au scăzut cu 25%, în ultimele luni. Nu este clar nici până la acest moment dacă propunerea a fost agreată cu băncile. Surse din piață spuneau pentru Economedia că nu există un acord cu Autoritatea Bancară Europeană pentru ca băncile să nu fie obligate să constituie provizioane, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra băncilor. Economiștii consultați de Economedia spuneau că o amânare a ratelor în acest moment nu va face decât să inflameze și mai mult inflația. (Detalii, AICI)