Guvernul a adoptat Ordonanţa privind decarbonizarea sectorului energetic: România amână renunțarea la cărbune cu încă doi ani, până în 2032. Statul poate amâna închiderea unor grupuri energetice, pentru a asigura siguranța și stabilitatea Sistemului Electroenergetic Național

carbune Sursă foto: Unsplash

UPDATE Guvernul a adoptat joi, în ședință, proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, care prevede că România va elimina cărbunele din sistemul energetic național. Proiectul  vine cu modificări față de varianta inițială și amână cu doi ani, până în anul 2032, renunțarea completă la cărbune, putând fi amânate închiderile de grupuri energetice pentru a asigura siguranța și stabilitatea Sistemului Electroenergetic Național.

În primul rând, Guvernul amână termenul final la care România trebuie să renunțe la cărbune.

Prevederea inițială:

Se aprobă încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă, până la data de 31 decembrie 2030, a capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă, de 4.920 MW.

Noua prevedere:

Se aprobă încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW, încetarea producției de lignit și huilă, executarea lucrărilor de punere în siguranță și a lucrărilor de închidere și ecologizare pentru cariere și mine până la data de 31 decembrie 2032.

Reamintim că PSD a anunțat că va modifica proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât nicio unitate de producţie de energie nu va fi închisă până când nu se pun în funcţiune unităţi de producţie echivalente.

Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă rămase în funcțiune la 31 decembrie 2021 se retrag din exploatare și se vor conserva, cum urmează:

a) la Societatea Complexul Energetic Oltenia – conform Planului de restructurare, aprobat prin Decizia C(2022) 553 final/26.01.2022, corelat cu punerea în funcţiune a investiţiilor în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie si a termenelor mentionte la alin. (3) şi in limita capacităţii de transport a RET;

b) la CET Craiova II – externalizată din Societatea Complexul Energetic Oltenia conform Planului de restructurare,

c) la CET Govora – închidere la 31 decembrie 2025;

d) la Complexul Energetic Hunedoara (CET Paroșeni) – închidere la 31 decembrie 2030;

e) la UAT Municipiul Iași (Iași) – închidere la 31 decembrie 2025.

Va fi prelungită și perioada în care capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Societății Complexul Energetic Oltenia SA vor constitui rezervă tehnică pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național. Perioada inițială era 2023 – 2025, iar acum s-a prelungit pentru 2023 – 2030.

Ordonanța mai introduce o prevedere potrivit căreia se poate amâna termenul de închidere prevăzut pentru grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7 (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022), pentru asigurarea siguranței și stabilității Sistemului Electroenergetic Național. Solicitarea va trebui să vină, în situații justificate, de la Operatorul de Transport și Sistem, Compania Națională de Transport Energie Electrică ”Transelectrica” S.A. Aceste grupuri vor fi rezervă tehnică în perioada 2023-2026.

Noua ordonanță subliniază că, în vederea înlocuirii capacităților de producție a energiei electrice pe lignit și huilă care vor fi închise și pentru a nu fi pusă în pericol siguranța Sistemului Energetic Național, vor fi realizate noi capacități de producție.

Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeană, pentru care s-a obținut finanțare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 milioane euro, în cadrul sau cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiții în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie, după cum urmează:

a) 2 grupuri pe gaze naturale „ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1310 MW:

  • Ișalnița: 845 MW – cu punere în funcțiune în 2026
  • Turceni 475 MW – cu punere în funcțiune în 2026
  • b) 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 725 MW – până în 2024.

Carierele de lignit și exploatările miniere de huilă se închid și se ecologizează după cum urmează:

a) Carierele Complexului Energetic Oltenia – conform Planului de restructurare;

b) Carierele Alunu și Berbești (CET Govora) – închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2027;

c) Exploatările miniere ale Complexului Energetic Hunedoara:

  • Lupeni și Lonea – lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2026;
  • Livezeni și Vulcan – lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2032.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

  1. INVENTATORUL HORNET ARE SOLUTIA SI TEHNOLOGIA PENTRU REZOLVAREA PROBLEMEI ENERGETICE A ROMANIEI ,INCLUSIV FOLOSIREA CARBUNELUI SI ERADICAREA GROPILOR DE GUNOI ,CU EMISII CARBON APROAPE DE ZERO.
    DAR GHINION AVEM IN FRUNTEA TARII ESCROCI, MINCINOSI ,PLAGIATORI SI ALTE SPECII POLITICE IN MAJORITATE LEGATE DE MASONERIE SI SERVICII SECRETE (TOATE SUB CONDUCEREA FLOTANTULUI DE LA COTROCENI ) A CAROR OBIECTIV ESTE DISTRUGEREA ROMANIEI

  2. Măcar în al doisprezecelea ceas să dea dovadă de rațiune și să renunțe la aberația bruxelleză numită “decarbonificare”!
    China va construi ȘASE SUTE de termocentrale, europenii le închid pe ale lor și se roagă să bată vântul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *