Banca Europeană de Investiții pregătește un fond de 100 de miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Banca Europeană de Investiţii (BEI) propune o structură de finanţare, folosită anterior în timpul pandemiei, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, cu investiţii de până la 100 de miliarde de euro, conform unui document consultat de Reuters, transmite Agerpres.

Fondul fiduciar de tranzit (E-U GTF) ar urma să beneficieze de o contribuţie iniţială de 20 de miliarde de euro de la statele membre UE şi de la bugetul blocului comunitar, sub formă de granturi, credite şi garanţii.

În special garanţiile ar urma să aibă un efect de multiplicare, ducând la proiecte de infrastructură, în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, aproximativ jumătate din necesităţile imediate ale Ucrainei, se arată în document.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Propunerea BEI ar urma să fie prezentată luni, în prima zi a Conferinţei pentru Reconstrucţia Ucrainei, de la Lugano, Elveţia.

BEI va propune un fond care va funcţiona precum cel folosit în timpul pandemiei, pentru garantarea finanţării IMM-urilor, fiind preconizată o sumă de 25 de miliarde de euro care să ducă la mobilizarea a 200 de miliarde de euro, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.

Banii din Fondul E-U GTF ar putea fi folosiţi pentru reconstrucţia podurilor, repararea sistemelor de apă potabilă sau a apelor reziduale, în special pentru oraşele a căror populaţie a crescut în urma migraţiei din alte părţi ale Ucrainei, după invazia Rusiei din 24 februarie.

De asemenea, proiectele ar putea sprijini exporturile Ucrainei sau infrastructurile sale digitale şi energetice şi ar putea încuraja companiile private care se tem că finanţarea investiţiilor în Ucraina este prea riscantă.

Şi ministrul britanic de Externe, Liz Truss, va prezenta luni un vast plan de sprijin pentru a ajuta Ucraina pe termen lung şi a participa la reconstrucţia ţării odată ce războiul cu Rusia se va termina.

În cursul Conferinţei pentru Reconstrucţia Ucrainei de la Lugano, Liz Truss va expune planurile Marii Britanii pentru a sprijini ţara pe termen scurt, prin ajutor umanitar, dar şi pe termen mai lung pentru a relansa economia ucraineană prin furnizarea de expertiză financiară şi economică britanică, a indicat duminică ministerul său într-un comunicat.

Londra va sprijini în special reconstrucţia oraşului şi a regiunii Kiev, la cererea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat Foreign Office.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: