Raport ASF la jumătate de an: Piața locală de capital a reacționat la șocul războiului din Ucraina, dar indicii bursieri au avut evoluții ascendente pe termn lung. Ce efecte a avut inflația record asupra deciziilor de investiții?

BVB, Bursa de Valori București

Piața de capital din România a reacționat la șocul războiului din Ucraina, așa cum s-a întâmplat în întreaga lume, da impactul a fost unul mai mic decât criza generată de apariția pandemiei de COVID 19, arată raportul de semestru al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Acesta arată că, pe termen lung, indicii bursieri au avut o evoluție ascendentă.

Raportul poate fi consultat AICI

“Pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia și Ucraina, evoluția pieței bursiere românești a înregistrat o deteriorare, însă nu de aceeași intensitate cu cea din martie 2020, când piețele au reacționat la incertitudinile economice și sociale generate de pandemia de COVID-19. Comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului 2020, indicii bursieri românești au avut evoluții ascendente pe termen lung, exceptând cele două episoade de volatilitate pe piețele financiare cauzate de pandemie ori de războiul din Ucraina” arată Raportul ASF privind evoluția pieței de capital în primul trimestru al anului 2022.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În contextul inflaționist actual, fără precedent în ultimii 15 ani, organismele de plasament colectiv (OPC) au optat pentru o recalibrare a investițiilor, prin majorarea investițiilor în acțiuni, în detrimentul formelor de plasament cu venit fix.

“Pe ansamblul pieței, structura consolidată a investițiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică o preferință pentru acțiuni, a căror valoare totală este de circa 26,6 miliarde lei, atingând o pondere de circa 56% din activul cumulat al OPC. Investițiile în instrumente financiare cu venit fix la nivelul întregii piețe sunt în valoare de 18 miliarde lei și reprezintă aproximativ 37% din activul total al OPC. La 31 martie 2022, față de finalul anului 2021, se constată o majorare a investițiilor efectuate în acțiuni (0,22%) și o diminuare în titluri OPCVM/AOPC (12%), obligațiuni (11%), depozite și disponibilități (2%) și titluri de stat (16%)“ evidențiază analiza Autorității de Supraveghere Financiară.

În ceea ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor efectuate pe piața de capital din România se poate constata, de asemenea, o creștere. La 31 martie 2022, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acțiuni au fost tranzacționate la BVB pe piața principală (Reglementată) se situează Banca Transilvania (TLV), care deține o pondere de circa 22% din valoarea totală tranzacționată. Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat OMV Petrom (SNP), BRD – Groupe Société Générale (BRD), Fondul Proprietatea (FP) și Medlife (M).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: