China nu renunță la energia pe bază de cărbune în viitorul apropiat: „Nu avem altă alegere”

poluare centrala energie electrica foto pexels-pixabay sursa foto: Pexels

China nu va renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune, în ciuda faptului că a anunțat obiective generoase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie cnbc.com.

Președintele Jinping a afirmat în septembrie că emisiile de gaze cu efect de seră ale celei de-a doua econmii mondiale vor începe să scadă în 2030 și că țara sa va deveni neutră față de carbon până în 2060 – în patru decenii.

Între timp, liderii politici au precizat clar că o prioritate esențială rămâne creșterea economică – iar această creștere depinde masiv de cărbune.

“Structura energetică a Chinei este dominată de energia pe bază de cărbune. Aceasta este o realitate obiectivă”, a subliniat Su Wei, secretar general adjunct al Comisiei naționale pentru dezvoltare și reformă.

“Deoarece energiile regenerabile (pe bază de vânt și soare) sunt intermitente și instabile, trebuie să ne bazăm pe o sursă stabilă de energie. Nu avem altă alegere,” a argumentat Su.

Marți, ministerul chinez pentru Ecologie a precizat că Beijingul va continua să finanțeze proiecte de energie pe bază de cărbune în țările în curs de dezvoltare.

“Multe țări în curs de dezvoltare nici măcar nu au electricitate. În această situație, dacă nu folosim cărbune, ce vom folosi?,” s-a întrebat Li Gao, director general al Departamentului pentru schimbări climatice din ministerul Ecologiei.

Potrivit lui Li, cărbunele a fost responsabil pentru 56,8% din energia produsă în China în 2020, în scădere față de 72.4% în urmă cu 15 ani. Anul trecut, China a fost cel mai mare generator de dioxid de carbon, potrivit ONG-ului Union of Concerned Scientists, afiliat MIT. Pe locul doi se afla SUA, urmate de India.

China este cel mai mare consumator mondial de cărbune.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *