Unicornii, numele dat startup-urilor de miliarde de dolari care doresc să se listeze pe piața publică, încep să devină o specie pe cale de dispariție pe Wall Street, notează CNN Business.
Piața pentru ofertele publice inițiale, precum și pentru companii tip SPAC (special purpose acquisition company) – companii care debutează prin fuziuni cu companii de achiziții cu scop special cu cecuri în alb – seacă adesea în timpul verii. Dar anul acesta a existat o penurie și mai pronunțată de oferte publice inițiale din cauza volatilității de pe piața generală.
Potrivit datelor de la Renaissance Capital, o firmă care cercetează și investește în IPO-uri, au avut loc doar 53 de IPO-uri până acum în acest an, în scădere cu peste 80% față de aceeași perioadă din 2021. Mai mult, doar 94 de companii au depus cereri pentru IPO-uri în 2022, o scădere de 70% față de anul trecut.
Acest lucru înseamnă că este posibil să nu existe o creștere semnificativă a noilor acțiuni care își fac debutul pe Wall Street în curând. Cu toate acestea, experții speră că unii unicorni ar putea ajunge pe piață mai târziu în 2022.
Liderul de livrări de alimente Instacart a depus în mod confidențial o cerere pentru un IPO la începutul acestui an, ceea ce înseamnă că nu trebuie să ofere încă multe detalii financiare. Instacart s-a evaluat la 24 de miliarde de dolari cu puțin timp înainte de depunerea cererii de IPO, dar acest lucru este în scădere drastică față de evaluarea maximă de 39 de miliarde de dolari din 2021.
Există, de asemenea, rapoarte potrivit cărora investitorii privați din Instacart și-au redus și mai mult evaluările. Nu este încă clar când anume Instacart va intra în bursă.
“Evaluările s-au corectat în mare parte de la maximele din 2021”, a declarat Rachel Gerring, lider IPO la EY Americas. Gerring a spus că scăderea prețului acțiunilor pentru companiile care au fost scoase la bursă anul trecut nu ajută. (Robinhood, Bumble și Oatly sunt toți “absolvenții” IPO 2021 care au scăzut în acest an, de exemplu).
“Contraperformanța companiilor care au intrat în 2021 nu este de bun augur pentru companiile care doresc să intre în bursă acum. Companiile așteaptă să vadă cum se stabilizează lucrurile”, a declarat Gerring.
Totuși, investitorii sunt cu ochii în patru și pentru alte IPO-uri de unicorni. Epic Games, dezvoltatorul din spatele Fortnite, este un candidat la IPO menționat adesea. Și, potrivit firmei de cercetare CB Insights, care are o așa-numită listă de unicorni care urmărește evaluările startup-urilor, Epic valorează 31,5 miliarde de dolari.
Firma de investiții criptografice FTX și compania de articole sportive Fanatics sunt, de asemenea, frecvent menționate în zvonurile privind IPO. FTX are o evaluare de 32 de miliarde de dolari, potrivit CB Insights, în timp ce Fanatics este evaluată la 27 de miliarde de dolari.
Și mai sunt și cei doi mega unicorni. ByteDance, proprietarul chinez al aplicației de socializare TikTok, și SpaceX a lui Elon Musk. Ambele sunt evaluate cu mult peste 100 de miliarde de dolari. Niciuna dintre aceste companii nu a dat deocamdată vreun indiciu că ar dori să intre în bursă în viitorul imediat.
Totuși, piața IPO ar trebui să se deschidă puțin mai târziu în acest an. Chiar dacă cei mai mari unicorni rămân pe margine, alte companii private ar putea profita de faptul că piața în general și-a revenit, deoarece temerile legate de inflație au început să se diminueze.
Will Braeutigam, lider de tranzacții pe piața de capital la Deloitte, a declarat că fereastra IPO s-ar putea deschide în al patrulea trimestru al acestui an sau la începutul anului 2023 pentru ca mai multe companii să stabilească prețul ofertelor, mai arată analiza CNN Business.