Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a scos în SICAP un contract de 16,8 milioane lei pentru cumpărarea de 46 de drone dotate cu senzori și echipamente specifice (inclusiv camere cu termoviziune) care să fie ridicate după voie și trimise către zone cu poluare consistentă sau accidental, pentru a culege date.
Ele vor fi predate Gărzii de Mediu, pentru a fi folosite cu precădere în anumite zone, considerate cu probleme, furnizorul urmând să asigure și instruirea personalului ce le va opera. “…acestea vor fi puse la dispoziţia Comisariatelor Județene ale Gărzii de Mediu din ţară. O atenție deosebită a fost acordată județelor cu un risc accentuat de poluare: Comisariatele Județene Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării, acestea fiind dotate cu cate un sistem aeropurtat suplimentar”, citim în descrierea licitației.
Livrarea tuturor dronelor trebuie făcută în maximum șapte luni, de la semnarea contractului cu furnizorul câștigător al licitației.
Ofertele vor fi deschise în 15 noiembrie. Departajarea lor se face în funcție de preț, termenul până la punerea lor în funcțiune (între 5 și 30 de zile) și timpii asumați de efectuare a intervențiilor corective.
Sursele de poluare atmosferică sunt variate și pot fi antropice sau naturale: arderea combustibililor fosili în producerea de energie electrică, transporturi, industrie și gospodării; procese industriale și utilizarea solvenţilor, de exemplu în industria chimică şi extractivă; agricultură; tratarea deşeurilor; erupţiile vulcanice, praful aeropurtat, dispersia sării marine și emisiile de compuşi organici volatili din plante sunt exemple de surse naturale de emisie.
Potrivit unui raport eliberat de Greenpeace, anul trecut, România este a 15-a cea mai poluată țară din Europa.