Moldova începe să importe energie electrică din România, dar continuă să se confrunte cu o penurie. Membru al consiliului de supraveghere al Moldovagaz: Este posibil ca în viitorul foarte apropiat să ajungem la un acord privind majorarea importurilor de la 100 MW la 165 MW

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

Republica Moldova a început să importe energie electrică din România, dar continuă să se confrunte cu o penurie, a declarat jurnaliștilor Veaceslav Negruța, consilierul președintelui Republicii Moldova pe probleme economice și membru al consiliului de supraveghere al Moldovagaz, citat de agenția de presă rusă Interfax.

„Livrările de energie electrică care au început din România nu vor putea compensa în totalitate importurile din Ucraina, care s-au încheiat după 11 octombrie”, a declarat Negruța.

Cei 100 de megawați livrați din România acoperă aproximativ 22% din necesarul de 30% de energie pe care Moldova îl primea anterior din Ucraina, ceea ce înseamnă că Moldova se confruntă totuși cu un deficit de energie electrică și este necesar să recurgă la conservarea acesteia, a mai spus el.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Importurile din România până la 100 MW, este volumul maxim de importuri permise pe care Republica Moldova poate conta conform regulilor sistemului energetic european ENTSO-E, cu care s-a sincronizat recent”, a spus Negruța.

„Este posibil ca în viitorul foarte apropiat părțile să ajungă la un acord privind majorarea acestuia la 165 MW”, a mai spus el.

Compania moldovenească de stat Energocom și compania românească Hidroelectrica au încheiat primul contract de furnizare a energiei electrice la 13 octombrie. Moldova va primi energie electrică la un tarif de 90 de euro pe 1 megawatt-oră, conform contractului, pentru a compensa 100 MW de energie lipsă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: