Digitalizarea, în viziunea generației Z: Tinerii propun aplicații pentru fermieri, turiști, zilieri și pentru cei care au nevoie de meșteri sau materiale de construcție

tineri aplicatii Foto: DpIT

Un sistem virtual gândit pentru stâne sau o aplicație cu instrumente pentru administrarea unei ferme, o alta pentru turiști, cu rute de vizitat în România sau alerte legate de prezența animalelor periculoase, o aplicaţie pentru angajări online care vizează în special slujbele de scurtă durată sau platforme de găsit meșteri sau materiale de construcții – sunt câteva dintre aplicațiile gândite de elevii și studenții generației Z. „Producția” de aplicații ale celor mai recenți cursanți ai Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT”(DpIT) va fi expusă joi, 3 noiembrie, la Faculatea de Științe Economice din Cluj.

Organizatorii notează un detaliu inedit la această ediție a Expoziției Aplicațiilor DpIT: apariția unei categorii de utilizatori ai tehnologiei de ultimă generație preferată de elevi – fermierii. De exemplu, pentru cei care au ca obiect de activitate creșterea animalelor, cursanții au creat aplicația Remote Shepherd. Este un sistem de virtual fencing în domeniul zootehnic, prin care este detectată locația animalelor, se încearcă păstrarea lor în perimetrul ales de proprietar, alertându-l pe măsură ce acestea părăsesc zona inițială. De asemenea, FarmCheck pune la îndemână instrumentele necesare pentru administrarea unei ferme şi a angajaților săi, sub forma unei aplicații ușor de folosit.

O altă categorie de beneficiari ai produselor gândite de viitorii IT-iști este reprezentată de turiști. Suntrip, de pildă, este o aplicaţie care pune la dispoziţie acestora, într-un mod captivant şi distractiv, rute de vizitat a zonelor necunoscute din România. Totodată, utilizând aplicația DetectUs ei ar putea fi informați despre existența animalelor în preajma lor. Aplicația poate fi, însă, de folos și unui centru Salvamont.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Trecând la tema urbană, o altă aplicație care va putea fi văzută la Expoziția DpIT 2022 este Crystal Clear- un sistem automat de spălare a geamurilor destinat clădirilor mari de birouri. Ferestrele vor fi curățate impecabil prin pulverizarea agenților de curățare direct pe suprafața sticlei. Un alt avantaj major al folosirii aplicației ar fi reducerea considerabilă a numărului victimelor din această meserie, spun organizatorii expoziției.

Pentru cei care caută o soluție pentru reducerea timpului necesar pentru găsirea unei mese potrivite, plasarea comenzii și achitarea notei instant sau chiar vizualizarea în 360° a localului a fost creată aplicația IXI. Aceasta li se adresează restaurantelor ce vor să-și mărească comunitatea, în același timp eficientizând decursul unei ieșiri în oraș.

De asemenea, pentru cei care au telefonul mereu descărcat, TerraCharge este o aplicație care facilitează legătura cu stații de încărcare a acestor dispozitive amplasate în diverse puncte în oraș. Prin intermediul aplicației, utilizatorii vor putea să rezerve o cutie la o anumită stație și să plătească în prealabil pentru serviciile oferite.

Aplicație care militează pentru legalizarea muncii ziliere

Studenţii DpIT s-au gândit și la cei care muncesc prin sistemul de plată pe ziua de muncă, așa numiții zileri. Astfel, OMDA este o aplicaţie pentru angajări online care vizează în special slujbele de scurtă durată. Scopul realizatorilor proiectului este de a ajuta la legalizarea muncii ziliere.

Găsește meșteri/ Găsește materiale de construit

RService este o platformă unde poți închiria servicii de electrician, programator, instalator sau mecanic,  într-un mediu sigur și flexibil. În aceeași zonă se situează și aplicația BuildNow. Este o platformă pe care oricine poate găsi toate materialele de construcție căutate, la cele mai bune prețuri. Aplicația îi conectează pe consumatori direct cu furnizorii de materiale, punându-le la dispoziție o gamă variată de produse care te pot ajuta la construirea casei mult dorite. Aici se poate crea un cont fie cu rolul de client, fie de producător, aducând astfel firme, mari sau mici, într-un singur loc.

O altă aplicație le este destinată celor care au bătăi de cap cu alegerea ținutelor de zi cu zi. Astfel, FitMe este o reţea socială dedicată oamenilor cărora le trebuie un strop de inspiraţie în alegerea outfit-ului următor. Prin această platformă, userul poate să-şi găsească ținuta dorită pentru fiecare eveniment şi, totodată, abilitatea de a-şi comanda outfitul prin doar câteva clickuri.

În altă ordine de idei, pentru cei care se bucură de mișcare în aer liber organizând meciuri cu prietenii, SportUp este o aplicaţie care le oferă şansa de a planifica partide sau de a se alătura unei echipe potrivite.

Acestea sunt doar câteva din produsele tech care vor alcătui Expoziția aplicațiilor, programată pentru joi, 3 noiembrie, de la ora 16, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (str. Teodor Mihali, Nr.58-60) din cadrul UBB Cluj-Napoca, spun organizatorii. Evenimentul va marca finalul ediţiei 2022 a programului de educație practică Academia DpIT. Vor lua parte cei 120 liceeni şi studenţi participanţi din toată ţara care au dezvoltat, în ultimele șase luni, 20 de idei care promit să transforme lumea în una mai sigură, mai eficientă și mai „smart”.

La standurile absolvenților pot fi vizitate și testate aplicații tech aflate în stadiul de prototip.

Juriul ediției este format din Prof.PhD. Simona Motogna, Vicepreşedinte Senat Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj (Preşedintele comisiei), Valentin Filip, Vice President Product Investments la Fortech, Ionuţ Muntean, Group Leader Innovation and University Cooperation la Bosch Engineering Center Cluj, Alexandru Luchiian, Software Engineer la Accenture Industry X, Florin Fleştea, Technical Lead la Nagarro România, Vlad Lazăr, Engineering Manager la Telenav, conf. Camelia Avram, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), Adrian Pintea, Inspector Școlar de specialitate Informatică la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, precum și Andrei Kelemen, Director Executiv al Cluj IT Cluster.

„Am fost plăcut impresionat de seriozitatea cu care tinerii au tratat programul și competiția, chiar dacă asta a însemnat crearea de clipuri haioase și memorabile de prezentare. Mă bucur să văd că în fiecare an gradul de relevanță și maturitate al aplicațiilor crește. Am avut ocazia anul acesta să jurizăm produse ce au impact atât în activitatea companiilor, cât și în viața oamenilor. Știm cu toții că investiția cât mai timpurie în educație și valori are efect pentru tot restul vieții. Astfel, cu cât investim în abilitățile tinerilor de a înțelege nevoi, de a construi soluții potrivite și a crea afaceri în jurul lor, cu atât vom avea mai mulți actori ce vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a declarat Valentin Filip, Vice President Product Investments la Fortech, membru al juriului.

„Gestionarea inteligentă a resurselor și proiectarea sustenabilă a soluțiilor au stat la baza realizării majorității proiectelor prezentate. Munca depusă an de an de Academia DpIT oferă generației tinere toate cunoștințele necesare pentru viitor, de la dezvoltare personală și lucru în echipă până la educație antreprenorială și informații despre procesul de implementare de la idee la produs”, precizează Alexandru Luchiian, Software Engineer la Accenture Industry X, de asemenea membru al juriului.

Pornit de la Cluj, programul “Academia DpIT”, dezvoltat de Asociația “Descoperă-ţi pasiunea în IT”, oferă liceenilor şi studenţilor posibilitatea interacțiunii directe cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, ajutându-i astfel să descopere lumea tehnologiei, a inovaţiei şi a antreprenoriatului, prin corelarea practicii şi mentoratului cu dobândirea de cunoştinţe tehnice şi socio-umane. Proiectul este susţinut de peste 40 parteneri din mediul de business IT, academic şi şcolar, precum: Fortech, Bosch România, Accenture Industry X, Nagarro, Telenav, Betfair România Development, Yonder, msg systems România, Marquardt, Tech Breeze, Inventiff, NetMatch, Endava, ScanStart, Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Smart HR și Cluj IT Cluster.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: