G7 și Australia convin asupra plafonului pentru țițeiul rusesc, după acordul politic stabilit de UE

petrolier sursa foto: MarineTraffic

Grupul celor șapte națiuni (G7) și Australia au declarat vineri că au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, după ce membrii Uniunii Europene au ajuns la un acord politic în cursul zilei, transmite TVP World, citând Reuters. G7 și Australia au precizat într-o declarație că plafonarea prețului va intra în vigoare la 5 decembrie sau foarte curând după aceea.

Națiunile au declarat că anticipează că orice revizuire a prețului va include o formă de protecție a drepturilor de autor pentru a permite încheierea de tranzacții conforme înainte de schimbare.

“Coaliția pentru plafonarea prețurilor poate lua în considerare, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a asigura eficiența plafonării prețurilor”, se arată în declarație. Nu au fost disponibile imediat detalii cu privire la acțiunile suplimentare care ar putea fi luate.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Plafonarea prețurilor, o idee a G7, are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în același timp o creștere bruscă a prețurilor petrolului la nivel mondial după intrarea în vigoare, la 5 decembrie, a embargoului impus de UE asupra țițeiului rusesc.

“Salutăm eforturile depuse de UE pentru a stabiliza prețurile la energie, reducând în același timp veniturile Rusiei din exporturile de energie, paralizând capacitatea acesteia de a-și finanța războiul nejustificat din Ucraina”, a scris secretarul de stat american Antony Blinken pe rețelele de socializare.
Polonia a făcut presiuni pentru cel mai mic plafon posibil

Inițial, Varșovia s-a împotrivit nivelului propus, în timp ce examina un mecanism de ajustare pentru a menține plafonul sub prețul pieței. În cadrul negocierilor cu UE, Polonia a insistat ca plafonul să fie cât mai mic posibil pentru a reduce veniturile Rusiei și pentru a limita capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

Ambasadorul polonez la UE, Andrzej Sadoś, a declarat vineri reporterilor că Polonia a susținut acordul UE, care include un mecanism de menținere a plafonului prețului maxim al petrolului la cel puțin 5% sub nivelul pieței. Oficialii americani au declarat că acordul a fost fără precedent și a demonstrat hotărârea coaliției care se opune războiului Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a UE și supervizează negocierile țărilor UE, a declarat că a lansat procedura scrisă pentru ca toate cele 27 de țări UE să aprobe oficial acordul, după aprobarea Poloniei.

Detaliile acordului urmează să fie publicate duminică în jurnalul juridic al UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: