Exportatorii germani se pregătesc pentru un 2023 dificil mai ales în rândul clienţilor importanţi din China

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Exportatorii germani au aşteptări modeste pentru anul care va veni, anticipând probleme în rândul clienţilor importanţi din China, ca urmare a înmulţirii cazurilor de infecţie cu COVID, în timp ce creşterea preţurilor ar urma să îi facă mai prudenţi pe cumpărătorii americani, a apreciat Federaţia Germană a Angrosiştilor, Comerţului Extern şi Serviciilor (BGA), transmite Reuters, citat de Agerpres.

SUA şi China, primele economii ale lumii, sunt cei mai importanţi parteneri comerciali ai Germaniei.

“Nu va avea loc o scădere a exporturilor în 2023, dar nici nu ne putem aştepta la o creştere semnificativă. Va fi un succes dacă vom reuşi să înregistrăm o creştere zero”, a declarat preşedintele BGA, Dirk Jandura, într-un interviu pentru Reuters.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

După ce autorităţile de la Beijing au renunţat la politica zero-COVID, la începutul acestei luni, virusul a început să se răspândească rapid într-o ţară cu o populaţie de 1,4 miliarde de locuitori. Chiar dacă economia chineză este aşteptată să înregistreze o revenire semnificativă la finele anului următor, este posibil ca în săptămânile şi lunile următoare să traverseze o perioadă dificilă pe măsură ce din ce în ce mai mulţi lucrători se vor îmbolnăvi.

“Suntem de asemenea îngrijoraţi cu privire la SUA. Avem din nou un euro puternic din cauza majorărilor de dobândă adoptate de BCE. Asta nu va stimula exporturile”, a spus Dirk Jandura. Acesta a adăugat că dobânzile mai mari au început deja să aibă un impact în SUA, unde costul creditului este în prezent la un nivel superior celui din zona euro, în special în industria construcţiilor.

Pentru a ţine sub control o inflaţie accelerată, Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală americană au decis să recurgă la cea mai rapidă majorare a dobânzilor de referinţă din ultimele decenii şi analiştii se aştepta ca ambele instituţii să adopte şi alte majorări pe parcursul anului următor.

Dirk Jandura a precizat că în ultimele luni exportatorii germani nu au putut procesa complet toate comenzile pe care le-au primit, din cauza problemelor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare. Această situaţie face ca exportatorii germani să aibă un carnet de comenzi confortabil iar aşteptata reducere a blocajelor de aprovizionare ar trebui să creeze un efect de recuperare.

În ceea ce priveşte evoluţiile din 2022, Jandura a apreciat că cel mai probabil exporturile Germaniei au înregistrat o creştere de ordinul a două cifre, în principal graţie preţurilor mai mari, în timp ce volumul bunurilor livrate a înregistrat o creştere de o singură cifră.

Anul trecut, exporturile Germaniei au crescut cu 14% iar importurile au înregistrat un avans de 17%, ceea ce a făcut ca excedentul balanţei comerciale a Germaniei să se reducă pentru al cincilea an consecutiv.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: