Aeroportul Oradea se redeschide duminică după două săptămâni cu trafic aerian suspendat pentru lucrări la Terminalul Cargo

Aeroport Oradea

Aeroportul Oradea se redeschide duminică după două săptămâni în care traficul aerian a fost suspendat pentru lucrări la noul terminal Cargo pe care îl construiește compania CTP. Prima cursă care va opera după ridicarea restricțiilor de zbor este un Tarom București -Oradea programat să aterizeze duminică la 23 20. Conform graficului de execuție, în perioada 2-15 mai s-a realizat racordul dintre pista aeroportului și noua cale de rulare destinată accesului aeronavelor la platforma terminalului, parte a proiectului CTPark Oradea Cargo Terminal. . Practic au fost realizați deja peste 60 de metri din cei 276 din calea de rulare. Potrivit normelor de siguranță aeronautică, lucrările la o distanță mai mică de 75 de metri din axul pistei (52,5 metri din margine) impun oprirea traficului aerian, a precizat într-un comunicat de presă CJ Bihor.

„În ultimele două săptămâni s-a lucrat într-un ritm foarte susținut, astfel încât să putem să redeschidem aeroportul pentru pasageri. În perioada următoare, lucrările vor continua pentru finalizarea căii de rulare, iar după aceea va începe munca la terminalul propriu-zis. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat pentru finalizarea la timp a lucrărilor care au impus suspendarea zborurilor”, a declarat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Investiţia se va derula pe doi ani spunea la semnarea contractului, Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Județean Bihor. „Terminalul Cargo era o infrastructură logistică ce lipsea în județul Bihor. Realizarea acestei investiții în următorii doi ani va asigura condiții pentru transportul pe cale aeriană al produselor necesare companiilor din Oradea în procesul de producție, care se aduc de la mari distanțe. Se va crea, de asemenea, posibilitatea de a se transporta ceea ce se produce în Oradea către partenerii companiilor din străinătate. Va fi generată o nouă bază logistică în județul Bihor. Împreună cu Aeroportul Oradea ne vom asuma partea de responsabilități în acest parteneriat, în vederea proiectării infrastructurii care va rămâne în zona publică a aeroportului și pentru autorizarea proiectelor”.

Terminalul Cargo va putea procesa simultan 4 avioane de categorie C, Airbus A320 sau Boeing 737. Suprafața totală a terenului este de 14 ha, iar terminalul, calea de rulare, platforma de acces și de parcare a avioanelor vor avea o suprafață totală de 67.000 mp. Consiliul Judeţean Bihor şi compania CTPARK au semnat în august 2021 contractul de 32 de milioane de euro pentru realizarea Terminalului Cargo al Aeroportului Internaţional Oradea. Compania S.C. CTPARK IOTA S.R.L. este parte din grupul CTP, principal dezvoltator de spații industriale și de logistică din Europa Centrală și de Est, având un portofoliu de peste 6,3 milioane mp suprafață închiriabilă în mai multe țări europene (Republica Cehă, România, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Olanda).

Și Aeroportul Internațional Cluj Napoca vrea să construiască un terminal Cargo.

Sursa Foto : CJ Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *