Agenția Internațională a Transportatorilor Aerieni se așteaptă ca operatorii să raporteze în acest an pierderi de circ 10 miliarde dolari

Redacția iun. 20, 2022 0 comentarii
avion

O redresare semnificativă a călătoriilor aeriene după pandemie va permite companiilor aeriene globale să-şi reducă pierderile anul acesta şi posibil să revină pe profit în 2023, se arată într-un raport al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Operatorii aerieni globali ar urma să înregistreze pierderi de 9,7 miliarde de dolari în 2022, un pas înainte faţă de pierderile de 42,1 miliarde de dolari din 2021 şi faţă de prognoza anterioară a IATA pentru acest an, ce indica pierderi de 11,6 miliarde de dolari.

Dar oficialii companiilor aeriene globale au avertizat la reuniunea din Qatar că preţul mai ridicat al petrolului şi inflaţia riscă să afecteze redresarea fragilă.

„Industria noastră este acum mai redusă, mai dură şi mai dinamică. Profitul ar trebui să apară la orizont în 2023″, a afirmat directorul Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni, Willie Walsh.

Cea mai solidă performanţă este aşteptată în America de Nord, singura regiune unde ar urma să se înregistreze un profit în 2022, estimat la 8,8 miliarde de dolari.

În Asia, unde graniţele Chinei rămân închise şi piaţa internă este sub presiune din cauza restricţiilor, companiile aeriene ar urma să raporteze pierderi totale de 8,9 miliarde de dolari.

Îmbunătăţirea previziunilor vine pe fondul majorării cererii pentru vacanţe, operatorii aerieni şi aeroporturile având nevoie de mii de angajaţi pentru a face faţă fluxului de turişti.

Unii analişti au avertizat că majorarea preţului biletelor şi presiunile asupra consumatorilor, din cauza inflaţiei ridicate, ar putea reduce semnificativ cererea. Dar Walsh a dezminţit temerile, dând asigurări că va urma o redresare a rezervărilor pentru călătoriile aeriene.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *