Agenția Internațională pentru Energie: Cererea globală de petrol va atinge un nivel record pe măsură ce China se redeschide

Redacția ian. 18, 2023 0 comentarii
sonda exploatare petrol

Cererea globală de petrol va crește până la un maxim istoric în 2023, pe măsură ce China își relaxează restricțiile Covid-19, într-o măsură care ar putea duce la creșterea prețurilor la țiței în a doua jumătate a anului, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, citată de Financial Times.

Cererea de țiței ar putea crește cu 1,9 milioane de barili pe zi pentru a atinge un maxim istoric de 101,7 milioane de barili pe zi, a declarat AIE în primul său raport lunar privind petrolul din 2023.

Oferta de petrol rusesc „s-a menținut stabilă” în decembrie, la 11,2 milioane de barili pe zi, în pofida introducerii sancțiunilor UE privind importul de țiței rusesc.

Cu toate acestea, AIE, cu sediul la Paris, a prognozat că piața mondială a petrolului „bine aprovizionată” la începutul anului ar putea „să se restrângă rapid” pe măsură ce sancțiunile occidentale – în special interdicția UE de a importa produse rusești rafinate începând cu 5 februarie – își vor produce pe deplin efectul.

AIE a precizat că aproape jumătate din creșterea prognozată a consumului de petrol în acest an va proveni din China, chiar dacă „forma și viteza” redeschiderii țării rămân incerte.

Restricțiile impuse de Coronavirus în China, care au deprimat activitatea economică anul trecut, au făcut ca cererea chineză de petrol în 2022 să scadă pentru prima dată din 1990, scăzând în medie cu 390.000 barili pe zi, cea mai mare scădere anuală.

Dar relaxarea măsurilor de carantină și de testare în noiembrie, urmată de decizia bruscă a Beijingului de a renunța la regimul de toleranță zero pentru Covidiu la începutul lunii decembrie, a stimulat deja consumul chinezesc, potrivit AIE. Cererea chineză de petrol în noiembrie a crescut cu 470.000 barili pe zi față de octombrie, potrivit datelor AIE.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *