Suprafața agricolă totală certificată bio la nivel național a fost anul trecut de 468.887,05 ha, o creștere cu 73.659,08 ha, față de 2019, arată o analiză realizată de Lanțul Alimentar.
În 2010, România deținea o suprafață certificată bio de 182.706 ha. În următorii ani, trendul a fost crescător, suprafața totală ajungând la 301.148 ha în 2013. A urmat o perioadă de regres, între 2014-2016, apoi a fost înregistrat un reviriment în 2017, trendul devenind din nou ascendent.
Numărul operatorilor întregistrați în agricultura ecologică a cunoscut, de asemenea, fluctuații în ultima decadă. În 2010, erau activi 3155 de operatori, iar în 2012, numărul acestora a sărit la 15.544, situație care a făcut ca România să pară un fel de tigru al agriculturii eco la nivel european.
Din varii motive, mulți fermieri români au renunțat la sistemul eco și au reluat practicile agriculturii convenționale, care permite utilizarea pe scară largă, necontrolată, a pesticidelor. Astfel, în 2017, mai activau în România 8434 de operatori, reducere cu aproape la jumătate a numărului din 2013.
Din 2018, operatorii certificați în agricultura ecologică au început să se înmulțească din nou, astfel încât, în 2020, numărul acestora a ajuns la 10.210.
La creșterea suprafeței totale certificate bio în ultimii ani au contribuit cultivatorii de cereale și proprietarii de pășuni permanente. Astfel, în 2020, suprafața cultivată cu cereale bio a fost de 134.170,21 ha, iar suprafață de pajiști eco a fost de 155.038,18 ha, creșterea anuală pentru fiecare categorie fiind de ordinul zecilor de mii de ha.
Cum stau însă lucrurile la legume proaspete (inclusiv pepeni ) și căpșune? Apetitul legumicultorilor și horticultorilor noștri pentru agricultura eco a scăzut constant în ultimii ani. În 2014, suprafața totală certficată bio era 1.928,36 ha. În 2019, de numai 804,29 ha. Anul trecut, a fost înregistrat un mic reviriment: 847,79 ha.
Cultivarea legumelor proaspete în sistem ecologic pe o suprafață redusă poate fi un lucru îngrijorător pentru consumatorul român. Rapoartele de monitorizare a reziduurilor de pesticide în fructe și legume arată un număr mare de probe de legume proaspete contaminate, fie cu reziduuri sub nivelul maxim admis, fie chiar cu depășiri ale acestui nivel.