ANPC a amendat retailerii Kaufland, Mega Image și Carrefour în total cu 28.000 lei

ANPC Sursa foto Inquam Photos Alexandra Pandrea

Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor a efectuat pe 27 ianuarie mai multe controale la trei operatori economici: Kaufland, Mega Image și Carrefour și a aplicat amenzi contravenționale în total de 28.000 lei.

Kaufland România (cu punctul de lucru în șoseaua Alexandriei nr 152 sector 5 București) a fost amendat cu 5.000 lei și s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a următoarelor produse: legume, fructe 40 kg/ 300 lei, carne pasăre congelată 3 kg/ 80 lei, conform art. 55(1) d și e din OG 21/92.

Comisarii ANPC au descoperit că produsul „ouă de la bunica” nu se află expus la comercializare și nici în depozitul unității. Produsul a fost aprovizionat în dată de 24.12.2021, conform documentelor prezentate și anexate în xerocopie, fiind lotul reclamat.

Ultima vânzare a produsului s-a efectuat în dată de 20. 01.2022. Din documentele atașate reclamației  în xerocopie,  pe eticheta produsului este marcată mențiunea  Expiră la „18 01 2022″, iar conform bonului de casă, a fost cumpărat în dată de 20.01.2022. Reclamația se confirmă, conform documentelor.

Din extinderea controlului, s-au găsit expuse la comercializare următoarele produse:

  • cartofi roșii România ambalați în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate;
  • mandarine vrac și ambalate la plasa a 1kg, cu pete maronii neconforme lovituri mecanice, consistentă modificată, necoapte de culoare verde;
  • castraveți vrac, consistentă moale;
  • aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.

Un alt retailer amendat a fost Mega Image (cu punctul de lucru în stradă Petre Ispirescu, Nr. 86, Sector 5, București) că urmare a reclamației înregistrate la CPCMB cu Nr. 44131/29.12.2021 cu privire calitatea produsului Carne tocată amestec porc și vită „Gusturi Românești”.

Societatea a fost sancționată cu amendă în valoare 15.000 lei și s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produsului „salam de biscuiți” 2 kg/ 44,8 lei, conform art. 55(1) e din OG 21/92. Totodată, s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării produselor în vitrină de legume fructe vrac și ambalate.

Produsul „Carne tocată amestec porc și vită Gusturi românești” nu se află la comercializare și nici în depozitul societății, ultima intrare a produsului a fost în dată de 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a efectuat în dată de 25.01.2022, conform documentelor atașate.

Din extinderea controalelor s-au constatat următoarele:

  • Salam de biscuiți cu rahat de post produs de S.C. Diaco Prod S.R.L., ddm 09.03.2022, lot 332, ce prezența la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezența de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman;
  • agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete și ambalaje, precum și acumulări excesive de gheață pe pereții vitrinei;
  • vitrină de expunere fructe și legume, ambalate sau vrac, prezintă prezența masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurități.

În cele din urmă, ANPC a amendat Carrefour (cu punctul de lucru în str. Mihail Sebastian, Nr. 88, Sector 5, București, că urmare a reclamației înregistrate la CPCMB cu Nr. 29/02.01.2022) cu privire la achiziționarea unor produse la oferta, pentru care nu s-au aplicat la casă de marcat, discounturile promovate la raft, aspecte ce se confirmă la momentul controlului.

Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 8.000 lei și s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor ce prezentau deficiențe.

Din verificările efectuate la momentul constrolului, s-au constatat următoarele:

  • la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezența mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (țelina, rădăcina de țelina, varză albă, varză roșie, roșii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severă;
  • produse alimentare (iaurt cremos cu bucăți de cocoș, marca Muller) expus spre comercializare având dată durabilității minimale depășită, respectiv 21.01.2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *