ANRE a amendat cu 2,4 milioane lei operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, pentru întârzieri în citirea indexului

Redacția ian. 19, 2023 0 comentarii
contor, energie electrica, curent

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat joi că a amendat cu o sumă totală de 2,4 milioane de lei toți operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, pentru întârzieri în citirea indexului.

La sfârșitul anului 2022 instituția a dispus acțiuni de control inopinate la operatorii de distribuție a energiei electrice, prin care a verificat modul de îndeplinire a obligației de citire a indexului grupului de măsurare a energiei electrice la un interval de timp care nu trebuie să depășească 3 luni, în cazul clienților casnici, așa cum prevede art. 45 alin. (10) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

În urma finalizării acțiunilor de control, inspectorii au constatat depășiri frecvente a intervalului de 3 luni pentru citirea indexului grupului de măsurare a energiei electrice, toți operatorii de distribuție verificați fiind sancționați cu amenzi contravenționale după cum urmează:

  • E-Distribuție Muntenia – 400.000 lei
  • E-Distribuție Banat – 400.000 lei
  • E-Distribuție Dobrogea – 400.000 lei
  • Distribuție Energie Electrică România – 400.000 lei
  • Distribuție Energie Oltenia – 400.000 lei
  • Delgaz Grid – 400.000 lei

ANRE transmite că va continua să monitorizeze respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia orice încălcări care afectează consumatorii de energie electrică și gaze naturale.

Instituția face precizarea că, începând cu data de 16.12.2022, amenda contravențională pentru nerespectarea de către operatorul de distribuție a obligației de citire a indexului grupului de măsurare al clientului final casnic la un interval de timp de maximum 3 luni s-a modificat și este cuprinsă între 100.000 lei și 1.000.000 lei. Amenzile contravenționale aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *