Antibiotice Iași a avut o cifră de afaceri de 601 milioane lei în anul trecut, în creștere cu 24% față de 2022

Antibiotice Iași

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a raportat o creştere cu 24% a cifrei de afaceri nete pe piaţa internă şi internaţională, de la 484 milioane lei (2022) la 601 milioane lei, în 2023, şi un profit net de 82,2 milioane de lei, superior anului precedent, anunță compania.

„Din cifra de afaceri totală aferentă anului 2023, valoarea vânzărilor obţinute pe piaţa din România a fost de 382,4 milioane lei, cu 28% mai mare în comparaţie cu valoarea realizată în anul precedent. Creşterea cifrei de afaceri pe piaţa internă a fost susţinută, în principal, de introducerea în piaţă a 12 noi produse farmaceutice, în conformitate cu tendinţele terapeutice şi planul de extindere a portofoliului de produse. Unele dintre acestea completează gama Nutriensa de suplimente alimentare destinată susţinerii calităţii vieţii, iar altele sunt din categoriile răceală şi gripă, produse dermatologice şi antiinfecţioase destinate spitalelor”, potrivit companiei.

Pe segmente, evoluţia vânzărilor companiei în piaţă în 2023 (conform sursei de date Cegedim) reflectă creşteri atât în spitale (20%), lanţuri naţionale de farmacii (15%) cât şi în farmacii independente şi minilanţuri (17%).

Anul trecut, cifra de afaceri realizată pe piaţa internaţională din valorificarea produselor finite şi a substanţelor active a ajuns la valoarea de 218,4 milioane lei, în creştere cu 18% comparativ cu valoarea înregistrată în anul anterior. Compania şi-a consolidat prezenţa în teritoriile tradiţionale prin produsele care au consacrat-o de-a lungul timpului, dezvoltându-se organic, dar şi prin accesarea de noi pieţe (în special din Uniunea Europeană), în cadrul unor parteneriate regionale.

Exportul de produse finite a reprezentat 132,3 milioane lei în anul 2023, în creştere cu 20,3% comparativ cu 2022. Din totalul exporturilor, piaţa statelor membre UE a fost una predilectă în 2023, un procent de 39% din vânzările de produse finite provenind din afacerile dezvoltate în ţările membre UE.

În cursul anului 2023, Antibiotice a implementat un program investiţional în valoare de 98 milioane lei, axat pe dezvoltarea portofoliului de produse în vederea asigurării de medicamente competitive atât pentru piaţa naţională cât şi internaţională, realizarea de noi site-uri de fabricaţie, digitalizarea proceselor, proiecte de eficientizare energetică şi producerea de energie verde. Compania a obţinut, anul trecut, o finanţare de 25 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii sub formă de împrumut acordat prin facilitatea InvestEU, pentru susţinerea programului de investiţii.

De asemenea, Antibiotice a atras finanţare prin ajutor de stat pentru proiectul “Capacitate de producţie, ambalare şi depozitare produse sterile, soluţii şi topice”, în valoare totală de 200,1 milioane lei, din care ajutorul de stat s-a cifrat la 85 milioane lei. Totodată, Antibiotice a atras o cofinanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru proiectul “Centrală fotovoltaică de 2,5 MW”, în valoare de 4,1 milioane lei.

Principalul producător de medicamente generice din România, compania Antibiotice SA a fost fondată în decembrie 1955 şi listată la categoria Premium a Bursei de Valori Bucureşti din anul 1997.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *