„Arbitrii adevărului”: Facebook renunță la politica de interzicere a postărilor care afirmă că noul coronavirus a fost conceput în laboratorul din Wuhan

Facebook

Facebook a decis să nu mai suprime postările care afirmă că noul coronavirus a fost conceput în laborator, o decizie care subliniază încă o dată dificila echilibristică pe care încearcă să o practice gigantul rețelelor, prins în propria sa capcană.

“În lumina investigațiilor în curs asupra originilor Covid-19 și după consultarea experților în sănătate, nu vom mai retrage de acum de pe platformele noastre postările potrivit cărora Covid-19 a fost creat de om sau a fost fabricat”, a afirmat miercuri grupul californian, potrivit publicației boursorama.com.

Cu câteva ore înainte, președintele Statelor Unite ceruse experților din serviciile de informații să-și intensifice eforturile pentru a explica originea pandemiei.

Mult timp respinsă de experți, teoria unui accident produs în laboratorul din Wuhan, în China, a revenit în forță în ultimele săptămâni în dezbaterile de peste Atlantic. Mai mulți cercetători au cerut să nu fie exclusă această posibilitate.

“Dificultatea de a arbitra adevărul pe o rețea socială, exemplul numărul 11.735: dacă scriați în urmă cu câteva zile că Covid a scăpat dintr-un laborator, puteați fi banat de pe Facebook. Astăzi? Nicio problemă”, a ironizat pe Twitter Mathew Ingram, specialist în presă online la Columbia Journalism Review.

Facebook și aplicația sa Instagram interziceau până acum această teorie. Mark Zuckerberg a afirmat în mod repetat că rețeaua socială nu are ca vocație să fie un “arbitru al adevărului”.

Această schimbare bruscă de politică ar putea să ofere muniție politicienilor îngrijorați de imensa putere deținută de Facebook în dezbaterea publică.

Democrații reproșează rețelei sociale o contribuție mare la propagarea dezinformărilor, în special în ce privește pandemia. Republicanii, la rândul lor, se consideră cenzurați.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *