ASF: Piaţa asigurărilor din România a crescut cu 28% în primele nouă luni, la 13,4 miliarde lei / Piaţa asigurărilor generale, dominată de asigurările auto / Un număr mic de societăţi de asigurare au cote semnificative de piață

Redacția dec. 20, 2022 0 comentarii
autoritatea de supraveghere financiara

Piaţa asigurărilor din România a crescut în primele nouă luni cu 28%, la aproximativ 13,4 miliarde lei, faţă de valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior, potrivit unui raport publicat marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Astfel, volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurări generale s-a situat la 10,8 miliarde lei, în creştere cu 34% faţă de perioada ianuarie – septembrie 2021, deţinând o pondere de 81% din valoarea totală a primelor brute subscrise de asigurătorii autorizaţi şi reglementaţi de ASF şi sucursale.

Pentru segmentul asigurărilor de viaţă, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 2,6 miliarde lei, în creştere cu 5% comparativ cu primele 9 luni aferente anului 2021.

Totodată, despăgubirile brute plătite de asigurătorii autorizaţi şi reglementaţi de ASF, de sucursale şi de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) au însumat 6,3 miliarde lei în primele 9 luni ale anului 2022. Pe de altă parte, despăgubirile brute plătite pentru segmentul asigurărilor generale s-au situat la 5 miliarde lei, în timp ce pentru activitatea de asigurări de viaţă despăgubirile brute plătite au fost în valoare de 1,3 miliarde lei.

“Sumele aprobate pentru plata daunelor de către FGA au fost în valoare totală de circa 484 milioane lei, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane lei)”, se menţionează în raport.

În primele nouă luni ale anului 2022, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 12,1 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 23% faţă de valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior.

“Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF. Piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 64% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2022.”, susţin autorii raportului.

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viaţă a depăşit nivelul de 2 miliarde lei, fiind susţinut de creşterea cu circa 7% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare).

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă în primele 9 luni ale anului 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 509 milioane lei, în creştere cu aproximativ 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021 (384 milioane lei), deţinând o pondere de 4,22% în totalul primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF.

Totodată, asigurările de garanţii au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 191 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2022, în scădere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (262 milioane lei).

Avertismentele ASF

“O vulnerabilitate a pieţei de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii faţă de principalele clase de asigurare, cât şi din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piaţă deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare. Deşi se observă o diminuare a gradului de concentrare pe piaţa RCA din România, primii doi asigurători continuă să deţină o cotă de piaţă semnificativă (circa 52%), în scădere faţă de finalul anului anterior când primii doi asigurători deţineau o cotă de piaţă cumulată de 61%”, mai arată raportul.

Sursa foto: Facebook/Autoritatea de Supraveghere Financiară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *