ASF: Societăţile de asigurare au subscris în prima jumătate a anului prime brute în valoare de 9,1 miliarde de lei, în creștere cu 4% față de aceeași perioadă din 2022

asigurari, contract, afacere Sursa foto: Pexels

Societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris, în semestrul I 2023, prime brute în valoare de aproximativ 9,1 miliarde lei, în creştere cu circa 4% faţă de valoarea înregistrată în perioada similară din anul anterior, conform raportului semestrial al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

La 30 iunie 2023, 25 de asigurători autorizaţi şi reglementaţi de ASF derulau activitate pe piaţa asigurărilor din România. Conform raportului, piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise (PBS) de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, meţinându-se la un nivel similar cu cel înregistrat şi în semestrul I 2022.

Din totalul primelor brute subscrise în semestrul I 2023 (9,1 miliarde lei), primele brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 59 milioane lei, reprezentând aproximativ 0,6% din volumul total al primelor subscrise, nivel relativ similar cu cel înregistrat în semestrul I 2022 (circa 59,5 milioane lei).

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viaţă s-a situat la un nivel de 1,51 miliarde lei, în creştere cu 2% faţă de valoarea înregistrată în semestrul I 2022 (1,48 miliarde lei). Evoluţia pozitivă a fost susţinută în principal de creşterea cu circa 38% a subscrierilor pentru clasa C3 (Asigurări de viaţă şi anuităţi, legate de fonduri de investiţii), contrabalansată parţial de scăderea volumului de prime brute subscrise pentru clasa C1 (Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare: -14%).

Potrivit ASF, în semestrul I 2023, se menţine dependenţa ridicată a pieţei locale de asigurările auto, clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezentând aproximativ 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 63% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare în semestrul I 2023.

De asemenea, în raport se menţionează că o vulnerabilitate a pieţei de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii faţă de principalele clase de asigurare, cât şi din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piaţă deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 – CASCO şi asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA, incluzând activitatea derulată de sucursalele prezente pe piaţa din România) s-a situat la 6,3 miliarde lei în semestrul I 2023, din care 27% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 73% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii.

Gradul de concentrare este ridicat atât pe piaţa asigurărilor auto facultative (CASCO), cât şi pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societăţi de asigurare pe segmentul CASCO însumează o cotă de piaţă de 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise (fără sucursale).

Primele 3 societăţi pe piaţa RCA deţin o cotă cumulată de 60% din portofoliul de asigurări RCA din România (inclusiv sucursale), în scădere comparativ cu perioadele anterioare, pe fondul avansului înregistrat de volumul de prime brute subscrise de cele două sucursale ce derulează activitate pe acest segment.

Asigurările de sănătate au înregistrat o dinamică pozitivă în semestrul I 2023, cu un volum al subscrierilor societăţilor autorizate de ASF de peste 477 milioane lei, în creştere cu aproximativ 27% faţă de semestrul I 2022 (circa 376 milioane lei). Primele brute subscrise pentru asigurările de sănătate deţin o pondere de 5,3% în totalul primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF, pondere în creştere comparativ cu semestrul I 2022 (4,3%). Numărul contractelor noi, încheiate în semestrul I 2023, s-a situat la circa 141 mii, înregistrând un avans de 3% faţă de perioada similară a anului anterior.

Despăgubirile brute plătite de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-au situat la 3,85 miliarde lei, în creştere cu circa 2% faţă de semestrul I 2022, din care 3,15 miliarde lei au fost plătite pentru activitatea de asigurări generale şi 701 milioane lei pentru activitatea de asigurări de viaţă (incluzând sumele plătite pentru maturităţi şi răscumpărări). Separat de despăgubirile brute plătite de societăţi, asigurătorii au şi alte categorii de cheltuieli, dintre care amintim cheltuielile de achiziţie şi administrare, ce s-au situat la 2,5 miliarde lei în semestrul I 2023 pentru ambele categorii de activităţi (asigurări generale şi de viaţă). În semestrul I 2023, suma aprobată pentru plata daunelor de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a fost în valoare totală de aproximativ 371 milioane lei.

La finalul semestrului I 2023, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF se situa la un nivel de circa 22,9 miliarde lei, în creştere cu circa 7% faţă de finalul lunii martie 2023. Din valoarea totală a rezervelor tehnice, 57% au fost rezerve tehnice constituite pentru activitatea de asigurări generale (circa 13,1 miliarde lei), iar 43% pentru activitatea de asigurări de viaţă (9,8 miliarde lei).

Calculate la nivelul întregii pieţe, ratele de solvabilitate (rata SCR, respectiv MCR) au fost supraunitare la finalul lunii iunie 2023. Aşadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pieţei asigurărilor a fost de 185%, în timp ce rata MCR a fost 427%.

La finalul semestrului I 2023, valoarea activelor (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) a înregistrat o creştere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Valoarea datoriilor totale a înregistrat o creştere de 2%. Informaţiile statistice conform regimului Solvabilitate II prezentate în cadrul raportului nu cuprind datele societăţii Euroins România pentru semestrul I 2023.

Societăţile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în semestrul I 2023 în baza dreptului de stabilire (FOE – freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul a 15 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,37 miliarde lei (13% din totalul primelor brute subscrise de societăţile locale autorizate de ASF şi sucursale), în creştere cu aproximativ 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022.

În semestrul I 2023, valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj s-a situat la circa 7,2 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 10% faţă de perioada similară a anului anterior. Dinamica pozitivă se datorează atât creşterii volumului de prime distribuite pentru activitatea de asigurări generale (+9,8%), cât şi avansului înregistrat de primele distribuite pentru asigurările de viaţă (+13,3%).

Astfel, companiile de brokeraj au distribuit circa 79% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind înregistrată de asigurările generale pentru care gradul de distribuţie a fost de aproximativ 92%. Dacă se iau în calcul doar primele distribuite pentru societăţile autorizate şi reglementate de ASF, gradul de distribuţie în semestrul I 2023 a fost de 68%, respectiv 79,5% pentru activitatea de asigurări generale şi circa 13% pentru asigurările de viaţă.

Ponderea veniturilor din activitatea de distribuţie de asigurări în totalul primelor distribuite la nivelul pieţei de brokeraj a fost de 13,9% (comision mediu), acesta fiind de circa 13% pe segmentul asigurărilor generale, iar pe segmentul asigurărilor de viaţă, de 42,2%.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *