Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism solicită introducerea testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României

avion, zboruri, calatorii, turism Sursa foto: Pexels

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită introducerea testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, măsură care speră că va stimula atragerea de turişti străini. Potrivit ANAT, România este printre statele cu cele mai dure condiţii de acces pentru minorii sub 12 ani.

”Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) apreciază măsurile luate în ultima perioadă în sprijinul liberei circulaţii a persoanelor, mai ales în contextul sezonului vacanţelor, care se află în plină desfăşurare. Observăm în acelaşi timp că, deşi ţara noastră are o situaţie epidemiologică foarte bună, datorată şi campaniei de vaccinare care a funcţionat foarte bine la început, situaţia epidemiologică din celelalte ţări unde românii preferă să călătorească este una extrem de fluidă. Astfel, în curând, ne vom confrunta din nou cu situaţia în care multe ţări vor intra pe lista galbenă a României”, arată ANAT, într-un comunicat citat de news.ro.

ANAT solicită Guvernului să reconsidere şi condiţiile de acces pe teritoriul României pentru minorii sub 12 ani, pentru care nu există deocamdată disponibilă opţiunea vaccinării.

”România este printre statele cu cele mai dure condiţii de acces pentru această categorie de cetăţeni, exceptând de la testare doar copiii sub 3 ani, în vreme ce statele europene acordă diverse derogări care se situează în intervalul de vârstă 5- 12 ani. Ca măsură suplimentară de siguranţă, statul român poate aplica metoda folosită deja în Grecia, de testare aleatorie a turiştilor la frontieră, costurile testării fiind suportate integral de stat”, precizează conducerea ANAT.

Având în vedere faptul că listele semafor se schimbă, de regulă, la finele săptămânii, cu aplicabilitate din ziua următoare, persoanele care se află deja într-o ţară care urmează să fie introdusă pe lista galbenă şi au returul în prima zi de aplicare a noii liste nu au, fizic, timpul necesar pentru a se încadra în intervalul necesar realizării testarii RT-PCR, spun reprezentanţii patronatului.

”Pentru a veni în sprijinul turiştilor care, din motive personale, au ales să nu se vaccineze, vă solicităm sprijinul pentru susţinerea în cadrul CNSU a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turişti străini şi pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care acceptă deja această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor”, subliniază Dumitru Luca, preşedintele ANAT, în cadrul unei scrisori deschise trimise în atenţia premierului Florin Cîţu, a ministrului Antrepenoriatului, Economiei şi Turismului, Claudiu Năsui şi a secretarului de stat Raed Arafat.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *