Autostrada Unirii (A8) : Nurol a început vineri etapa de proiectare a lotului PNRR Târgu Mureș-Miercurea Nirajului. Lucrările pregătitoare ar putea începe până la sfârșitul anului

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Start oficial pentru etapa de proiectare a lotului NUROL (Turcia) pe Autostrada Unirii (A 8). Vineri, 31 mai 2024 a început etapa de proiectare a lotului PNRR Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, contractul de proiectare și execuție fiind semnat în urmă cu trei luni și jumătate (februarie 2024), conform datelor oficiale ale CNAIR. Nurol a finalizat aproape la termen lotul de 14 km. Nușfalău-Suplacu de Barcău, primul lot de autostradă din jud. Sălaj, iar acum lucrează pe lotul 3 al Autostrăzii Moldovei (A 7), cu un start bun pe secțiunea de 14 km.

Contractul PNRR pentru lotul I Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (24 km.) are o durată de 30 de luni cu primele 6 luni pentru proiectare și următoarele 24 pentru etapa de execuție. Spre comparație și pe lotul 3, Leghin-Târgu Neamț, CNAIR a avut nevoie de aproape 4 luni pentru a emite ordinul pentru etapa de proiectare. Dacă antreprenorul din Turcia reușește să comprime perioada de proiectare la 4-5 luni, iar CNAIR avizează rapid documentația, atunci lucrările pregătitoare (organizare de șantier, deminare, decopertare) ar putea începe în noiembrie-decembrie 2024, termenul limită din PNRR pentru decontarea facturilor fiind decembrie 2026, în graficul de execuție de 24 de luni.

,,A8 (Autostrada Unirii) se apropie de începerea construcției în acest an !

…/am solicitat emiterea Ordinului de Începere pentru proiectarea secțiunii de autostradă Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km). Astfel faza de proiectare a acestui obiectiv va începe în data de 31 mai 2024, după finalizarea procedurilor administrative necesare.
Antreprenorul NUROL INSAAT VE TICARET A.S, are la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor de construcție a secțiunii A8 finanțată prin PNRR  Acest contract, în valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA), presupune inclusiv cinstrucția drumului de legătură dintre A 8 și A 3 în lungime de 2,4 km. Pe traseul secțiunii Târgu Mureș – Miercurea Nirajului vor fi construite inclusiv 36 de poduri, pasaje și viaducte dintre care un pasaj cu o lungime de 256 metri. ” – anunța directorul general CNAIR, Cristian Pistol în martie 2024.
De la Miercurea Nirajului la Leghin (început lot 3 UMB) CNAIR a lansat în licitație pentru proiectare și execuție două din cele șase loturi ale secțiunii de munte. 
Despre ,,soluția de avarie” a secțiunii Târgu Neamț-Iași-Ungheni, Economedia a scris aici

 

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Comentarii

  1. Nu inteleg de ce ordinul de incepere a lucrarilor se emite la cateva luni de la data semnarii contractului. Mai ales ca este vorba despre etapa de proiectare, nu de executie,

  2. Încă o dovadă a incompetenței CNAIR patronată de Grindeanu . În loc să fazeze etapa de proiectare ( 3 luni , 6 luni , 9 luni și 12 luni ) care să permită intrarea pe șantier imediat după terminarea primei faze de proiectare , CNAIR in ” competența ” lui așteaptă un an de zile ca să primească proiectul. Dacă proiectul este incomplet sau sunt deviații de la temă , atunci alte luni de întârziere.
    Ce face executantul in tot acest timp ? Așteaptă să aibă proiect avizat !
    Doamna Podaru poate preluați unele observații si idei pe care să la transmiteți CNAIR . Poate se trezesc din somnolență!
    In rest numai de bine.
    P.S. Mi-e silă de atâta superficialitate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *