Banca americană Goldman Sachs estimează că vor exista încă trei majorări ale ratelor dobânzii Fed în 2023

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Goldman Sachs a declarat că se așteaptă acum ca Rezerva Federală a SUA să mai majoreze dobânzile de trei ori în acest an, cu câte un sfert de punct procentual, după ce datele din această săptămână au indicat o inflație ridicată și o rezistență a pieței muncii, scrie Reuters.

Prețurile la producător au accelerat în ianuarie cu cea mai mare marjă din ultimele șapte luni, se arată într-un raport de joi, în timp ce un altul a arătat că numărul americanilor care au depus noi cereri de ajutor de șomaj a scăzut în mod neașteptat săptămâna trecută.

„Având în vedere creșterea mai puternică și veștile mai ferme privind inflația, adăugăm o majorare de 25 puncte de bază în iunie la prognoza noastră pentru Fed, pentru o rată maximă a fondurilor de 5,25-5,5%”, au declarat economiștii conduși de Jan Hatzius într-o notă datată joi.

Între timp, piețele monetare estimează în prezent o rată terminală de 5,3% până în iulie.

Majoritatea economiștilor intervievați de Reuters înainte de ultimele date se așteptau ca Fed să mai majoreze ratele de cel puțin două ori în lunile următoare, cu riscul de a urca și mai mult, deși niciunul dintre ei nu se aștepta la o reducere a ratei în acest an.

J.P.Morgan prognozase, înainte de recentele date americane, o rată a fondurilor de 5,1% până la sfârșitul lunii iunie, în timp ce BofA Global Research prevăzuse o rată terminală cuprinsă între 5,0% și 5,25% până la sfârșitul anului.

Banca europeană de investiții declarase că se așteaptă la o majorare a ratei în martie pentru a marca sfârșitul actualului ciclu de creștere și estimase că ținta de politică monetară va fi de 4,75%-5% până la sfârșitul anului 2023.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *