Banca Angliei majorează ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Banca Angliei a menținut joi majorarea treptată a ratelor dobânzilor, în timp ce alte bănci centrale au luat măsuri mai urgente, dar a declarat că este pregătită să acționeze „în forță” dacă este necesar pentru a elimina pericolele reprezentate de inflația pe care o consideră în prezent de peste 11%, scrie Reuters.

La o zi după ce Rezerva Federală a SUA a majorat dobânzile cel mai mult din 1994, cu o creștere de 75 de puncte de bază, Banca Angliei a crescut rata dobânzii bancare cu încă 25 de puncte de bază, chiar dacă a avertizat că economia Marii Britanii se va contracta în trimestrul aprilie-iunie.

Comitetul de politică monetară a votat cu 6-3 pentru majorarea la 1,25%, aceeași repartiție ca în luna mai, minoritatea votând pentru o creștere de 50 de puncte de bază.

Rata de referință a Marii Britanii se află acum la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009, când costurile de împrumut au fost reduse în timp ce criza financiară mondială făcea ravagii. A fost pentru a cincea oară când Banca Angliei a majorat ratele din decembrie, când a devenit prima mare bancă centrală care a înăsprit politica monetară în urma pandemiei COVID-19.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *