Banca Centrală Europeană majorează rata dobânzii cu o jumătate de punct procentual

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual, menținându-și obiectivul de combatere a inflației, în ciuda turbulențelor financiare cauzate de falimentele băncilor americane și a îngrijorărilor legate de Credit Suisse, scrie Financial Times.

Decizia BCE de a majora rata dobânzii la depozite de la 2,5% la 3% a fost în concordanță cu ceea ce a semnalat timp de câteva săptămâni.

Însă aceste planuri au fost puse sub semnul întrebării de panica recentă din sectorul bancar, despre care unii observatori au crezut că ar trebui să convingă banca centrală să facă o pauză sau să majoreze costurile de împrumut cu o sumă mai mică.

Potrivit comunicatului BCE, analiștii văd o inflație medie de 5,3% în 2023, 2,9% în 2024 și 2,1% în 2025. În același timp, presiunile subiacente asupra prețurilor rămân puternice. Inflația, cu excepția energiei și a alimentelor, a continuat să crească în februarie, iar experții BCE se așteaptă ca aceasta să ajungă la o medie de 4,6% în 2023, ceea ce este mai mare decât se prevedea în proiecțiile din decembrie. Ulterior, se preconizează că aceasta va scădea la 2,5% în 2024 și la 2,2% în 2025, pe măsură ce presiunile ascendente generate de șocurile anterioare legate de ofertă și de redeschiderea economiei se estompează și pe măsură ce politica monetară mai restrictivă atenuează tot mai mult cererea.

Proiecțiile de bază pentru creșterea economică în 2023 au fost revizuite în creștere la o medie de 1,0%, ca urmare atât a scăderii prețurilor la energie, cât și a unei mai mari rezistențe a economiei în fața unui mediu internațional dificil. Ulterior, experții BCE se așteaptă ca creșterea să se accelereze în continuare, până la 1,6%, atât în 2024, cât și în 2025, susținută de o piață a forței de muncă robustă, de îmbunătățirea încrederii și de o redresare a veniturilor reale. În același timp, accelerarea creșterii în 2024 și 2025 este mai slabă decât se preconiza în luna decembrie, din cauza înăspririi politicii monetare.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *