Băncile austriece nu au fost afectate de turbulențele bancare globale, spune ministrul austriac de finanțe

Raiffeisen Bank 2

Guvernul austriac monitorizează turbulențele bancare globale, deși până în prezent nu există semne că acestea s-ar fi extins la sectorul financiar al țării, a declarat ministrul de finanțe Magnus Brunner într-un interviu publicat sâmbătă, scrie Reuters.

“Băncile noastre și-au făcut foarte bine temele după criza financiară. Ele sunt foarte bine pregătite”, a declarat Brunner pentru ziarul elvețian Neue Zuercher Zeitung.

De asemenea, el a luat apărarea Raiffeisen Bank International, care a fost criticată pentru că a continuat să opereze în Rusia în ciuda războiului din Ucraina.

Creditorul austriac este în prezent cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, oferind un colac de salvare pentru persoanele și companiile de acolo care încearcă să facă plăți internaționale, dar se află sub o presiune tot mai mare din partea oficialilor și investitorilor occidentali pentru a renunța.

În februarie, banca a declarat că a primit o cerere de informații din partea autorității de sancțiuni a Statelor Unite cu privire la afacerile sale legate de Rusia.

Luna trecută, Raiffeisen Bank International a declarat că ia în considerare o vânzare sau o posibilă separare a activității din Rusia.

“În ceea ce privește Raiffeisen Bank International, banca respectă toate sancțiunile internaționale”, a declarat Brunner pentru NZZ. “De asemenea, ea însăși nu face obiectul sancțiunilor”, a adăugat el.

“De altfel, există și alte bănci europene care continuă să opereze legal în Rusia. Pentru noi este crucial ca toate sancțiunile să fie respectate”, a spus el.

Ministrul a mai spus că inflația austriacă, care a scăzut la o valoare estimată de 9,2% în martie, este încă prea mare și a cerut Băncii Centrale Europene să facă mai mult pentru a limita creșterea prețurilor.

“Banca Centrală Europeană (BCE), în special, poate face ceva în această privință, în calitate de membru al zonei euro, suntem dependenți de BCE”, a spus Brunner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *