Băncile din România au acordat anul trecut credite noi populației și companiilor în valoare de 140 miliarde lei, în creștere cu 10,41% comparativ cu volumul împrumuturilor noi accesate în 2022

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Băncile din România au acordat anul trecut credite noi populației și companiilor în valoare de 140 miliarde lei, în creștere cu 10,41% comparativ cu volumul împrumuturilor noi accesate în 2022, arată datele transmise de Asociația Română a Băncilor (ARB).

Volumul creditelor noi accesate de populație și companii, anul trecut, reprezintă echivalentul a 36% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2023. Soldul creditului neguvernamental, care totaliza 387 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor noi acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

Viteza de reînnoire a creditelor este accelerată de impulsionarea finanțării companiilor, în volum de 77,3 miliarde lei, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadență scurtă, de sub un an.

Repartiția pe monede relevă că anul trecut 74,56% din credite au fost acordate în moneda națională, 22,44% în euro și 3% în dolari, ceea ce arată încrederea în moneda națională și contribuie la reducerea riscului valutar.

Volumul creditelor noi acordate de instituțiile de credit din România, în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2023, marcată de pandemia de coronavirus și efectele războiului din Ucraina, se ridică la 461 miliarde lei. Creditele noi, acordate în cei patru ani, depășesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii decembrie 2023 și reprezintă echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al României. Statistica confirmă apetitul pentru creditele neguvernamentale și sprijinul din ce în ce mai mare al băncilor din România pentru populație și companii, cu toate că viteza privind creșterea creditării la nivel de sold este mai temperată în ultimii ani.

15,89 milioane deponenți persoane fizice și juridice dețin depozite ce se ridică la aproape 574 miliarde lei în luna decembrie 2023, în creștere cu 11,8% în ritm anual.

 

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *