BCE spune că problemele de mediu ar putea provoca băncilor pierderi de 70 miliarde euro

Redacția iul. 8, 2022 0 comentarii
bani euro pexels

O creştere bruscă a preţurilor carbonului anul acesta, cuplată cu inundaţii şi secetă, ar duce la pierderi de cel puţin 70 de miliarde de euro (71,1 de miliarde de dolari) la cele mai mari bănci din zona euro, a anunţat vineri BCE, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Banca Centrală Europeană a anunţat lansarea unor teste de stres privind riscurile climatice, pentru a evalua capacitatea băncilor din zona euro de a absorbi şocurile financiare în urma schimbărilor climatice. Exerciţiul a început în martie şi a fost realizat în primul semestru din 2022. Rezultatele testului vor fi incluse în procesul de analiză şi revizuire şi, indirect, ar putea afecta cerinţele de capital, a precizat instituţia cu sediul la Frankfurt.

Vineri, BCE a precizat că estimările din primul test de stres privind riscurile climatice subevaluează actualele pierderi pentru 41 de bănci participante la aceste exerciţiu, deoarece accentul a fost pus pe riscul de credit şi de piaţă şi nu a ţinut cont de efectele indirecte, cum ar fi scăderea activităţii economice.

Băncile şi alte companii se confruntă cu presiuni din partea acţionarilor şi grupurilor de protecţie a mediului pentru a reduce rapid amprenta de carbon a activităţilor lor.

Conform testelor, majoritatea băncilor din zona euro nu au un cadru legal pentru modelarea riscurilor climatice şi în general nu ţin cont de ele când acordă credite.

„Băncile din zona euro trebuie să-şi accelereze urgent eforturile de a măsura şi gestiona riscul climatic, încheind actuala lipsă a datelor şi adoptând practici adecvate, care sunt deja aplicate în sector”, a afirmat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE.

Anul trecut, Banca Franţei a fost prima dintre băncile centrale care a efectuat teste de stres privind riscurile climatice, în cadrul băncilor şi companiilor de asigurări, fiind urmată de Banca Angliei (BoE).

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *