BEI finanțează cu 35 de milioane de euro dezvoltarea campusului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Redacția mart. 25, 2022 0 comentarii
UBB Cluj site Universitatea Babes Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) – cea mai mare, complexă și una din cele mai reprezentative universități din România, membră a Alianței Universităților Europene EUTOPIA – va primi o finanțare pe 25 de ani, de 35 milioane euro pentru dezvoltarea campusului universitar, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) printr-un acord încheiat la finalul săptămânii trecute.

Finanțarea reprezintă cea mai mare investiție a BEI în învățământul superior din România și printre primele credite pentru dezvoltare acordate unei universități din țară cu sprijinul Fondului European pentru Investiții Strategice. Pe parcursul acestui proces, UBB primește consultanță tehnică și financiară de la European Investment Advisory Hub al BEI și al Comisiei Europene.

Investiția va viza transformarea unităților academice și a celor dedicate studenților primei universități românești (conform metarankingurilor asupra clasamentelor internaționale), aproximativ 49.000 de studenți și 4.000 de angajați urmând să beneficieze de unități academice mai performante. De asemenea, proiectul va investi în eficiența energetică pentru reducerea facturilor la energie și reducerea emisiilor de carbon, urmând programul „UBB Goes Green”.

„Fondată în 1581 (ca Academia/Universitas Claudiopolitana), UBB are o tradiție unică de clasă mondială în cercetare, educație și legătura (inovatoare) cu societatea, în context multicultural, cu trei limbi academice oficiale (română/maghiară/germană). Noua finanțare din partea Băncii Europene de Investiții arată încrederea Uniunii Europene în UBB și va contribui la punctele noastre forte, de aceasta beneficiind comunitatea academică prezentă, viitoarele generații de studenți și societatea în sens larg. Acest demers face parte din probabil cel mai complex program de dezvoltare din istoria UBB, necesar atât pentru nevoile comunității academice, cât și pentru a crește influența UBB la nivel mondial (într-o lume tot mai competitivă). Dincolo de impactul general, mai specific, dezvoltarea Platformei InfoBioNano4Health va sprijini dezvoltarea specializărilor inteligente, fundamentale pentru avantajul competitiv al orașului Cluj-Napoca, al Transilvaniei, al României și chiar al Europei, la nivel internațional. Mă bucur că am primit această oportunitate/încredere din partea UE/BEI, dar, evident, accesarea acestor resurse puse la dispoziția UBB se va face doar în condiții maxime de siguranță financiară (ex. existența cofinanțărilor din granturi/surse publice, capacitatea de finalizare a proiectului, existența planurilor de contingență, inclusiv a resurselor pentru returnarea în termen scurt etc.), considerând de asemenea contextul social, suportul autorităților și analiza de specialitate pentru fiecare proiect în parte”, a afirmat rectorul UBB, Daniel David, cu ocazia semnării acordului de finanțare.

Noua investiție va dezvolta procesul de cercetare și inovare în cadrul disciplinelor STEM, mai cu seamă a Platformei UBB InfoBioNano4Health, având ca și componentă transversală științele umaniste și pe cele sociale (STEAM); va dezvolta și extinde facilitățile/facultățile de știința mediului și inginerie, precum și de matematică și informatică, transpunând domeniile STEAM în paradigmele SMART și GREEN; va mări spațiile de predare și unitățile academice; și va clădi edificii în campus.

Anul trecut, Grupul BEI a acordat 907 milioane de euro pentru noi investiții în România. De-a lungul ultimilor 31 de ani, Grupul BEI a investit peste 18 miliarde de euro în sectorul public și în cel privat din România.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cea mai veche tradiție academică din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe).

În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată.

Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Foto: UBB Cluj (Sursa: site oficial Universitatea Babes Bolyai)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *