BNR a majorat dobânda la 6,75%, conform așteptărilor analiștilor

BNR Banca Națională a României

Banca Națională a României (BNR) a majorat marți dobânda de politică monetară la 6,75%, respectiv cu 50 de puncte de bază, conform cu așteptările analiștilor. Aceasta este cea mai ridicată dobândă cheie din ultimii 12 ani. Este cea de-a opta majorare a dobânzii din acest an.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 8 noiembrie 2022, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 6,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75 la sută pe an, de la 7,25 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75 la sută, de la 5,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Analiști: BNR ar mai putea majora dobânda în ianuarie

Analiștii bancari se așteptau ca banca centrală să majoreze din nou dobânda de politică monetară, dar cu un ritm mai redus față de ședința precedentă, iar dobânda cheie să ajungă la 6,75% la această ședință. În plus, ei estimau că BNR ar mai putea opera o majorare de dobândă, anul viitor.

BCR se așteaptă ca BNR să facă o pauză după această ședință. Iar ING spune că nu poate fi exclusă o altă majorare de 25 puncte de bază în ianuarie.

Ce înseamnă o majorare de dobândă

Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.

Sursa foto: bnr.ro

Comentarii

  1. Bine ca cineva urmareste situatia interna si internationala, dar si actioneaza. Cred ca e suficient proportia de 1.9 x %FED pentru momentul actual

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *