BNR avertizează asupra unei campanii de fraudă financiară deepfake care folosește imaginea guvernatorului României

Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR

Banca Națională a României (BNR) avertizează că, în ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă.

Prin tentativa de fraudă online se promovează pe rețelele de socializare o falsă schemă de investiții, prin care se pretinde că gigantul energetic italian Enel vinde acțiuni către români, cu „profit garantat de 9.000 RON sau chiar mai mult în fiecare lună″, în urma unei „investiții″ minime de „doar 1.200 RON″.
Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Banca Națională a României reiterează faptul că nu face recomandări și propuneri de investiții.

În cazul în care ați dat curs unor astfel de anunțuri false, BNR sfătuiește să raportați imediat aceste situații autorităților competente.

 

Sursa foto: Ilona Andrei

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *