BNR se arată îngrijorată de execuția bugetară din primele luni ale anului

Redacția mai 10, 2023 1 comentarii
calcule economie grafic

Banca Națională a României (BNR) include printre incertitudinile și riscurile crescute asociate conduitei politicii fiscale și caracteristicile execuției bugetare din primele luni ale anului, în contextul în care încasările ANAF au fost sub program în primul trimestru al anului.

„Incertitudini și riscuri crescute sunt asociate însă conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, ținta de deficit bugetar stabilită pentru 2023 în vederea continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv și al majorării semnificative a costului finanțării, și, pe de altă parte, caracteristicile execuției bugetare din primele luni ale anului, precum și seturile de măsuri de sprijin aplicate ori prelungite în 2023, într-o conjunctură economică și socială dificilă pe plan intern și global, cu potențiale implicații adverse asupra parametrilor bugetari finali”, arată un comunicat transmis miercuri de BNR.

În primele trei luni ale anului 2023, ANAF a colectat 83,53 miliarde de lei la bugetul consolidat. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-au încasat 78,18 miliarde lei, se înregistrează o creștere de aproximativ 7%. Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2,98 miliarde lei mai puțin decât programul stabilit de către Ministerul Finanțelor în baza legislației privind bugetul.

Pe lângă colectarea sub program a veniturilor fiscale de către ANAF, situația bugetului a fost agravată semnificativ și de execuția fondurilor UE mult sub programul prevăzut în buget.

Foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *