BREAKING UBS Group AG a acceptat să preia Credit Suisse. Acordul include 100 miliarde de franci elveţieni (108 miliarde de dolari) sub formă de asistenţă privind lichiditatea pentru UBS şi Credit Suisse

Redacția mart. 19, 2023 1 comentarii
credit suisse

UPDATE Banca Naţională Elveţiană a anunţat că UBS va prelua oficial Credit Suisse, iar cele două bănci pot beneficia, astfel, de o asistenţă importantă de lichiditate şi pot primi şi împrumuturi substanţiale de la guvernul elveţian.

Știrea inițială 

UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse pentru o sumă de până la 1 miliard de dolari, iar autoritățile elvețiene plănuiesc să modifice legislația țării pentru a ocoli un vot al acționarilor privind tranzacția, grăbindu-se să finalizeze o tranzacție înainte de deschiderea piețelor, luni, scrie Financial Times.

Tranzacția dintre cele mai mari două bănci elvețiene urmează să fie semnată chiar duminică seara și va fi evaluată la o fracțiune din prețul de închidere al Credit Suisse de vineri, ceea ce va duce la eliminarea acționarilor băncii țintă, au declarat patru persoane care cunosc direct situația.

Oferta a fost comunicată duminică dimineață, cu un preț de 0,25 franci elvețieni pe acțiune, care va fi plătit în acțiuni UBS, cu mult sub prețul de închidere al Credit Suisse de 1,86 franci elvețieni de vineri, au precizat persoanele respective. UBS a insistat, de asemenea, asupra unei modificări negative semnificative care anulează tranzacția dacă marjele sale de risc de neplată a creditelor cresc cu 100 de puncte de bază sau mai mult, au adăugat aceștia.

Situația evoluează rapid și nu există nicio garanție că termenii vor rămâne aceiași sau că se va ajunge la o înțelegere, au subliniat toate persoanele.

Unele dintre persoane au spus că termenii actuali sunt inechitabili pentru Credit Suisse și acționarii săi. Alții au criticat planurile de anulare a normelor normale de guvernanță corporativă prin împiedicarea votului acționarilor UBS.

A existat un contact limitat între cei doi creditori, iar termenii au fost puternic influențați de Banca Națională a Elveției și de autoritatea de reglementare Finma, au spus persoanele respective. Rezerva Federală a SUA și-a dat acordul pentru ca tranzacția să avanseze, au adăugat aceștia.

În timp ce termenii actuali evaluează capitalul propriu al Credit Suisse la până la 1 miliard de dolari, cifra nu reflectă prevederile suplimentare pe care Banca Națională a Elveției le va face pentru a se asigura că tranzacția se va realiza.

Ambele părți au fost blocate în discuții cu autoritățile de reglementare încă de miercuri, când Credit Suisse a cerut BNS să îi acorde o linie de credit de urgență de 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari).

Când această măsură de sprijin nu a reușit să oprească scăderea prețului acțiunilor sale și să împiedice clienții panicați să își retragă banii, banca centrală a intervenit pentru a forța o fuziune după ce a devenit îngrijorată de viabilitatea celui de-al doilea mare creditor al țării.

Ieșirile de depozite de la Credit Suisse au depășit 10 miliarde de franci elvețieni pe zi la sfârșitul săptămânii trecute, a relatat Financial Times. Clienții au retras 111 miliarde de franci elvețieni de la grup în ultimele trei luni ale anului trecut.

Sâmbătă seară, cabinetul elvețian s-a reunit la Ministerul de Finanțe din Berna pentru o serie de prezentări din partea oficialilor guvernamentali, a BNS, a autorității de reglementare a pieței, Finma, și a reprezentanților sectorului bancar.

Guvernul pregătește măsuri de urgență pentru a accelera preluarea și intenționează să introducă o legislație care să ocolească perioada normală de consultare de șase săptămâni necesară pentru acționarii UBS, astfel încât tranzacția să poată fi încheiată imediat, au declarat persoanele menționate.

Cadrul tranzacției a fost conceput de autoritățile elvețiene de reglementare pentru a oferi stabilitate maximă sistemului bancar al țării, au declarat persoanele informate despre acest subiect. Autoritățile elvețiene au obținut deja aprobarea prealabilă din partea autorităților de reglementare relevante din SUA și Europa, care se așteaptă să emită declarații coordonate astăzi.

UBS va micșora drastic banca de investiții a Credit Suisse, astfel încât entitatea combinată să nu reprezinte mai mult de o treime din grupul rezultat în urma fuziunii, au declarat două dintre aceste persoane.

Cu toate acestea, actuala fișă de termeni pentru tranzacție nu specifică ce se va întâmpla cu diviziile de afaceri individuale ale Credit Suisse și se limitează la a descrie o preluare de 100% a grupului.

Negociatorii au dat Credit Suisse numele de cod Cedar, iar UBS este denumit Ulmus, potrivit persoanelor informate în acest sens.

UBS caută să obțină concesii și protecții din partea guvernului, în special în ceea ce privește eventualele cazuri juridice și investigații de reglementare în curs de desfășurare la adresa Credit Suisse, care ar putea duce la amenzi sau pierderi, a relatat FT. Cu toate acestea, este puțin probabil să obțină despăgubiri pentru orice pierderi de active, a declarat una dintre persoanele implicate.

De asemenea, UBS vrea să i se permită să introducă treptat orice cerințe suplimentare cu care s-ar confrunta în conformitate cu normele globale privind capitalul care guvernează cele mai mari bănci din lume.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

  1. Masini de spalat bani. Filtreaza valuta ‘jegoasa’ prin Banci Centrale. Totul e programat, toti fac pe prostii si uite prostii cum platesc, vesnic si iremediabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *