Bursele mondiale, somnolente înaintea sărbătorii de Crăciun

bursa actiuni

Bursele mondiale deschise vineri evoluau fără mare convingere și cu volume reduse de tranzacționare, înaintea sărbătorii de Crăciun, potrivit Le Figaro.

În Europa, bursele din Paris (-0,01%) și Londra (+0,09%) oscilau în jurul echilibrului, la puțin timp după deschidere, în jurul orei 8,30 GMT. Bursele din Frankfurt, Milano și Madrid sunt închise, ca și Wall Street, după noul record atins de indicele extins S&P 500, joi. În Asia, Tokyo a închis stabil (-0,05%). Hong Kong creștea cu 0,13% iar Shanghai pierdea 0,69%.

Inflația, care a atins niveluri record ale ultimelor decenii în zona euro și în SUA în noiembrie, se prefigurează ca unul dintre elementele determinante pentru burse în 2022, fiind atent supravegheată de băncile centrale. După temerile provocate de apariția variantei Omicron, a cărei propagare fulgerătoare a antrenat măsuri de restricții în întreaga lume, investitorii privesc acum cu mai mult optimism viitorul.

Noi studii au arătat că riscul de internare este mai redus decât la precedentele mutații ale virusului, chiar dacă propagarea sa mai rapidă ar putea în continuare să pună presiune pe sistemele sanitare.

În perioada sărbătorilor de final de an și în absența unui număr important de actori, lichiditatea pe burse se reduce, ceea ce poate exacerba mișcările pieței.

După trei săptămâni de creștere, petrolul se replia ușor: barilul Brent din marea Nordului pentru livrările din februarie scădea cu 0,95% la 76,13 dolari. Euro era stabil (+0,07%) la 1,335 dolari, în timp ce bitcoinul avansa cu peste 6%, în jurul valorii de 51.200 dolari.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *